List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Владата ќе купува месо за 40 илјади евра

Владата ќе купува месо за 40 илјади евра

Службата за општи и заеднички работи на Владата објавува оглас за доделување на договор за јавна набавка на свежо месо за вредност од 2.400 000 милиони денари, односно 40.000 евра…. Читај повеќе »

Животот поскапе, граѓаните на работ на егзистенцијата, додека платите стагнираат сиромаштијата расте

Животот поскапе, граѓаните на работ на егзистенцијата, додека платите стагнираат сиромаштијата расте

Трошоците на живот во јануари годинава споредено со јануари минатата година се зголемени за 1,1 процент, а цените на мало за 2,3 процента. Во јануари годинава во однос на декември… Читај повеќе »

Германија планира да воведе бесплатен градски превоз заради подобрување на квалитетот на воздухот

Германија планира да воведе бесплатен градски превоз заради подобрување на квалитетот на воздухот

Германската влада размислува за воведување бесплатен јавен транспорт во градовите со цел да се подобри квалитетот на воздухот. Имено Германија е индустриски развиена земја која има тешка хемиска идустрија која… Читај повеќе »

Македонија е на трето место во светот по младинска невработеност

Македонија е на трето место во светот по младинска невработеност

Со 50,1 проценти младинска невработеност, Македонија е на трето место во светот по невработени млади во листата на Светска банка, која се повикува на процените на Меѓународната организација на трудот… Читај повеќе »

Денес се празнува Св. Трифун. Македонија има големо производство на вино  но мала потрошувачка и ниски откупни цени

Денес се празнува Св. Трифун. Македонија има големо производство на вино но мала потрошувачка и ниски откупни цени

Македонија е голем производител а мал потрошувач на вино. Оваа индустриската гранка остварува солиден девизен прилив. Во меѓувреме се подготвуваат измени на законот за вино со кои тоа треба да… Читај повеќе »

Вештачката интелегенција ќе биде милијарда пати попаметна од луѓето тврдат научниците

Вештачката интелегенција ќе биде милијарда пати попаметна од луѓето тврдат научниците

Вештачката интелигенција може да биде милијарди пати попаметен од човештвото, што може да предизвика луѓето да се поврзат со компјутери, со цел да преживеат, велат футуристите. Говорејќи на панелот, на… Читај повеќе »

Долгот на САД до 2028 година ќе порасне на 30.000 милијарди долари

Долгот на САД до 2028 година ќе порасне на 30.000 милијарди долари

Според проекциите на Канцеларијата за буџет во Белата куќа, јавниот долг на САД ќе достигне 29.900 милијарди долари до 2028 година, а буџетскиот дефицит ќе изнесува 101 процент од бруто-домашниот… Читај повеќе »

Индексот на трошоците на животот  во јануари  забележаа пораст од  1.1%, додека индексот на цените на мало исто така забележа пораст за 2.3%.

Индексот на трошоците на животот во јануари забележаа пораст од 1.1%, додека индексот на цените на мало исто така забележа пораст за 2.3%.

  Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во јануари 2018 година, во однос на претходниот месец, изнесува 99.6, а индексот на цените на мало 99.9…. Читај повеќе »

Вработеноста во Европската Унија на највисоко ниво до сега

Вработеноста во Европската Унија на највисоко ниво до сега

Во Европската унија, 72,3% од населението е вработено во третиот квартал од 2017 година, што е највисока стапка на вработеност што била некогаш  забележана, соопшти Европската комисија. Стапката на вработеност… Читај повеќе »

Цената на еден барел нафта падна на 62 долари

Цената на еден барел нафта падна на 62 долари

Цената на нафтата достигна вредност од 62 долари за барел, поради загриженоста за зголемувањето на производството во САД. На пазарот во Лондон, цените на барел паднаа за 26 центи на… Читај повеќе »