List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Секторот на челик во Европската Унија очекува раст

Секторот на челик во Европската Унија очекува раст

Побарувачка за челик во Европа треба оваа година да расте, подржана  постојано од силен прилив на нарачки од поголемиот дел од секторите кои трошат суровина, соопшти Европската асоцијација за челик… Читај повеќе »

Огромни разлики во цените по кои се купувани исти производи и услуги

Огромни разлики во цените по кои се купувани исти производи и услуги

Центарот за граѓански комуникации денеска го објави Индексот на рационалност бр. 17 во кој се споредени цените по кои се купувани зимски и летни работни униформи што се дел од… Читај повеќе »

Амерканците само за една војна потрошиле 45 милијарди долари

Амерканците само за една војна потрошиле 45 милијарди долари

Пентагон објави дека војната во Авганистан ги чини американските даночни обврзници годишно 45 милијарди долари. Висок американски претставник за одбрана, Рандал Шривер, рече дека САД одвоиле 5 милијарди американски долари… Читај повеќе »

Македонија тоне, инвеститори  нема, сиромаштијата расте

Македонија тоне, инвеститори нема, сиромаштијата расте

Нема придвижувања во македонската економија. Ситуацијата е алармантна. Домашните компании едвај кубурат бидејќи поддршката од владата на Македонија изостана додека странски инвестиции нема. Стапката на сиромаштија се зголемила 0.4 процентни… Читај повеќе »

Дали САД водат  студена војна за да го ослабат доларот?

Дали САД водат студена војна за да го ослабат доларот?

Во однос на другите валути, доларот веќе  некое време е на  најслабата ниво во последниве години, но експертите сметаат дека дел од заслугите за оваа ситуација им припаѓа само на… Читај повеќе »

Усвоена стратегијата на Европската Унија за Западен Балкан

Усвоена стратегијата на Европската Унија за Западен Балкан

Европската комисија во Стразбур ја усвои перспективата за проширување за Западен Балкан.Европската комисија ги усвои во Стразбур перспективите  за “реална шанса за проширување на Западен Балкан и поголема вклученост на… Читај повеќе »

Угостителските услуги во јануари поскапеле за 1,1 процент на годишно ниво

Угостителските услуги во јануари поскапеле за 1,1 процент на годишно ниво

Цените на угостителските услуги во јануари годинава споредено со декември лани се зголемени за 0,2 процента, а за 1,1 процент споредено со јануари минатата година, објави денеска Државниот завод за… Читај повеќе »

Македонија меѓу најсиромашните држави на Балканот и во Европа според Светска Банка

Македонија меѓу најсиромашните држави на Балканот и во Европа според Светска Банка

52.210 долари е богатството на Македонија по глава на жител со што е меѓу последните на Балканот и во Европа. Ова го покажува најновиот извештај на Светската Банка „Променливото богатство… Читај повеќе »

Платата на 44 % од вработените во Македонија целосно или делумно не се пријавува. Сивата економија цвета.

Платата на 44 % од вработените во Македонија целосно или делумно не се пријавува. Сивата економија цвета.

Платата на 44 % од вработените во Македонија целосно или делумно не се пријавува . Исто така се почесто до Управата за јавни приходи пристигнуваат поплаки дека не се издаваат… Читај повеќе »

Владата потфрли со проекциите за економски раст според “Кредитната агенција Фич„

Владата потфрли со проекциите за економски раст според “Кредитната агенција Фич„

Агенцијата забележува  дека растот на економијата значително забавил од 2.9 раст во 2016 година на само 0,5 раст во 2017. Фич нотира дека остварениот раст е далеку под проекцијата на… Читај повеќе »