List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Додека Србија ја отвора својата прва дигитална фарма спој на ИТ секторот и аграрот – македонското земјоделие пропаѓа

Додека Србија ја отвора својата прва дигитална фарма спој на ИТ секторот и аграрот – македонското земјоделие пропаѓа

Премиерот Ана Брнабиќ ја  отвори првата дигитална фарма во Србија и во регионот, во Криваја во близина на Бачка Топола, која ќе им овозможи на земјоделците од  “прва рака” да… Читај повеќе »

Голем пад на акциите на Фејсбук

Голем пад на акциите на Фејсбук

Вредноста на Фејсбук падна за 34 милијарди долари, објави СНН, со што Марк Закерберг стана “полесен” за пет милијарди долари. Акциите на Фејсбук паднаа за шест отсто. Ова е најголем… Читај повеќе »

Кина ја повика САД да се избегне трговска војна

Кина ја повика САД да се избегне трговска војна

Кина ги повика САД “да бидат рационални” со цел да се избегне трговска војна, ветувајќи “строга заштита на интелектуалната сопственост” на странски фирми, бидејќи Вашингтон му се заканува на Кина… Читај повеќе »

Македонски проблем: многу правници и економисти, малку градежници и инженери

Македонски проблем: многу правници и економисти, малку градежници и инженери

  Македонскиот пазар на труд има сериозни дисбаланси – при стапка на невработеност од 21.9% најголем дел од компаниите не можат да најдат соодветен и квалификуван кадар. Образовниот систем произведува… Читај повеќе »

Повисоки цените на производителите на индустриски производи

Повисоки цените на производителите на индустриски производи

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно се повисоки за 0.4% на месечно ниво, а за 2.8% на годишно… Читај повеќе »

Сточарите обвинуваат дека владата не им дава доволно помош и поддршка -И оваа година катастрофална  откупната цена на јагнињата

Сточарите обвинуваат дека владата не им дава доволно помош и поддршка -И оваа година катастрофална откупната цена на јагнињата

Сточарите и годинава се незадоволни од ниската откупна цена на јагниња за Велигденските празници,која се движи околу 140 денари за 1 кг жива мера. Сточарите и годинава се незадоволни од… Читај повеќе »

Министерството за одбрана ќе троши  805.084 илјади денари за вино и пиво

Министерството за одбрана ќе троши 805.084 илјади денари за вино и пиво

На официјалната страна на Јавни набавки стои оглас во кој Министерството за одбрана – сектор за логистика планира потроши повеќе од 800.000 илјади денари за набавка на вино и пиво…. Читај повеќе »

Македонија повторно на дното во регионот по растот на вработеноста според Светска Банка- само БИХ е зад нас

Македонија повторно на дното во регионот по растот на вработеноста според Светска Банка- само БИХ е зад нас

Косово е лидер во регионот, со зголемување на вработеноста од 9,2 проценти. Mакедонија претпоследна со раст од само 2,7 проценти на вработеноста. Зад нас е само Босна и Херцеговина. Во… Читај повеќе »

Се формира најголемата градежна групација

Се формира најголемата градежна групација

Три европски градежни компании ќе го преземат шпанскиот “Abertis”, како  заедничко вложување во  компанијата која ќе учествуваат на тендери за големи проекти низ целиот свет. Италијански “Atlantia” и шпанската ACS,… Читај повеќе »

Јавниот долг на САД достигна 21 милијарди долари

Јавниот долг на САД достигна 21 милијарди долари

Националниот долг за прв пат во историјата надмина 21.000.000.000.000 $, според најновите податоци од американското Министерство за финансии. Во септември минатата година, долгот достигна 20.000 милијарди долари, додека на 20… Читај повеќе »