List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Економијата стагнира, градежништвото тоне, капитални инвестиции нема- граѓаните живеат на работ на сиромаштијата

Економијата стагнира, градежништвото тоне, капитални инвестиции нема- граѓаните живеат на работ на сиромаштијата

Економијата за 2017 година имаше катастрофални резултати односно заврши со 0% раст на БДП или стагнација. Споредбено  земјите во соседството па и регионот бележеа одлична година на економски план со… Читај повеќе »

Службата за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија ќе потроши 1.600.000 денари за млечни производи

Службата за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија ќе потроши 1.600.000 денари за млечни производи

Нa официјалната страна на Јавни набавки стои оглас каде Службата за општи и заеднички работи на Владата на Република Македонија планира да потроши  1.600.000 денари за  млеко и млечни производи…. Читај повеќе »

Меркел сака да ја намали зависноста на гас од Русија

Меркел сака да ја намали зависноста на гас од Русија

Владата на Ангела Меркел се обидува да изгради индустрија за течен природен гас во Германија во основа од нула за да ја намали зависноста на нацијата од испораките кои пристигнуваат… Читај повеќе »

Нафтен гигант склопи договор вреден 1,45 милијарди долари

Нафтен гигант склопи договор вреден 1,45 милијарди долари

Државната нафтена компанија на Обединетите Арапски Емирати потпиша договор вреден 1,45 милијарди долари со францускиот нафтен гигант Total SA. “Вкупно” добива 20 отсто од уделите во концесиите на Ум Шеф… Читај повеќе »

Шампиони на финансиските пазари-Акција која порасна за 250 пати

Шампиони на финансиските пазари-Акција која порасна за 250 пати

Истражувањето на Ерика Конли (Блог на Zen Investor), кое се занимава со движењето на цените на акциите во рамките на S & P 1.500, во периодот од 2009 до денес,… Читај повеќе »

ЕУ повторно ја тресе скандал со месото

ЕУ повторно ја тресе скандал со месото

Новата афера со продажбата на 12-годишно старо  месо ги тресе Белгија, Холандија, Луксембург и Обединетото Кралство. Пред неколку денови, властите во Белгија ја затвориле кланицата во Бастон, домашна компанија “Вевиб”,… Читај повеќе »

Светска банка: 231,000 нови работни места во земјите од Западен Балкан минатата година

Светска банка: 231,000 нови работни места во земјите од Западен Балкан минатата година

Зголемувањето на вработеноста во текот на минатата година за 3,9 проценти доведе до создавање на 231.000 нови работни места низ шесте земји од Западен Балкан, се вели во извештајот “Трендовите во… Читај повеќе »

ЕУ обезбеди 20 милиони евра поволни кредити  за развој на малите и средните претпријатија во Србија

ЕУ обезбеди 20 милиони евра поволни кредити за развој на малите и средните претпријатија во Србија

Од средината на годината, мали и средни претпријатија во Србија  во одредени комерцијални банки ќе можат да добијат  поволни инвестициски кредити од проектот “ЕУ за Србија финансирање  за малите и… Читај повеќе »

Македонската економија стагнира додека регионот се развива и бележи економски бум

Македонската економија стагнира додека регионот се развива и бележи економски бум

  Во јавноста излегоа официјалните информации за податоците на БДП за четвртиот квартал на Република Македонија. Со ова се измери растот низ целата година кој изнесува поразителна нула. Имено, Македонија… Читај повеќе »

“Gasprom” укинува стотици работни места на Запад

“Gasprom” укинува стотици работни места на Запад

Рускиот енергетски гигант “Газпром” ќе укине  стотици работни места во филијалите  за трговија и извоз во странство, вклучувајќи ги Велика Британија, и ќе ги преселат во Санкт Петербург, кој доаѓа… Читај повеќе »