List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Дневен извештај од светските берзи 12.03.2018

Дневен извештај од светските берзи 12.03.2018

Индексите на берзата во Њујорк значително се зголемија во петокот. Еврото зајакна во однос на доларот. S & P500

Македонската економија за 2017 со најслаби резултати по квартали и годишно  споредена со последните 4 години

Македонската економија за 2017 со најслаби резултати по квартали и годишно споредена со последните 4 години

Македонската економија бележи најслаб раст на БДП во регионот  од нула отсто. Имено, ова е исто така најслаб резултат споредено со растот во последните 4 години односно од 2013 па… Читај повеќе »

Наскоро смена во врвот на глобалната листа на производители на нафта

Наскоро смена во врвот на глобалната листа на производители на нафта

Податоците на американската влада покажаа дека суровата нафта во САД минатата недела се зголеми за 2,4 милиони барели. Производството се зголеми за 23 проценти од средината на 2016 година на… Читај повеќе »

Македонија убедливо со најслаби економски резултати за 2017 во регионот

Македонија убедливо со најслаби економски резултати за 2017 во регионот

Државниот завод за статистика ги објави податоците за четвртиот квартал за раст на БДП во 2017 година. Македонија им раст на 1,2 % за четвртиот квартал но годината ја завршува… Читај повеќе »

Градежништвото во пад – 48, 6%  намалени  одобренијата за градење

Градежништвото во пад – 48, 6% намалени одобренијата за градење

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2018 се издадени 189 одобренија за градење, што е за 48.6 % помалку во однос на истиот месец од претходната година…. Читај повеќе »

Кина ќе ја зголеми финансиската подршка на иницијативата „Еден појас еден пат“

Кина ќе ја зголеми финансиската подршка на иницијативата „Еден појас еден пат“

Министерството за финансии формираше соработка меѓународен финансиски центар, во обид да се изгради долгорочен, стабилен, одржлив раст и насочуваат финансиски систем во кој е можно  контрола на ризиците, рече Ши… Читај повеќе »

САД ги воведе тарифите за увоз на челик и алуминиум – иземени Канада и Мексико

САД ги воведе тарифите за увоз на челик и алуминиум – иземени Канада и Мексико

Соединетите Држави најавија дека наметнале 25 отсто данок на увоз на челик и 10 отсто на алуминиум, но досега Канада и Мексико биле исклучени. Во 2017 година, вкупниот увоз на… Читај повеќе »

Економијата стагнира, Македонија на дното во регионот  –Владата неспособна за спроведување на добри економски политики

Економијата стагнира, Македонија на дното во регионот –Владата неспособна за спроведување на добри економски политики

Според најново добиените податоци од Државниот завод за статистика за четвртиот квартал раст на БДП македонската економија за 2017 година  бележи катастрофални резултати.  Имено,  растот на БДП во четвртиот квартал… Читај повеќе »

Во Нови Сад отворен истражувачки центар на компанијата Континентал – отворени 500 работни места за програмери

Во Нови Сад отворен истражувачки центар на компанијата Континентал – отворени 500 работни места за програмери

Германската континентална компанија го отвори својот Центар за истражување и развој во Нови Сад, а на отворањето присуствуваа српскиот претседател Александар Вучиќ и германскиот амбасадор Аксел Дитман. Почетокот на работата… Читај повеќе »

“Erbas” отпушта 3.700 луѓе поради намаленото производство

“Erbas” отпушта 3.700 луѓе поради намаленото производство

Повеќе од 3.700 работни места во Франција, Германија, Велика Британија и Шпанија ќе бидат затворени поради намалувањето на производството на производителот на Европската авиони “Ербас”, изјави  Унијата и друштвото за… Читај повеќе »