List/Grid

Економија Subscribe to Економија

Измени на правилата за тргување на Македонската берза

Измени на правилата за тргување на Македонската берза

Наместо досега применуваниот период на порамнување од три работни дена (Т+3) од денот на склучување на трансакцијата, според правилата за тргување на Македонската берза АД Скопје, се воведува период на… Читај повеќе »

Јужен тек постанува Српски тек

Јужен тек постанува Српски тек

Српската премиерка Ана Брнабиќ потврди дека наместо гасоводот Јужен тек, наскоро ќе биде изграден “српскиот тек”, со пат од Бугарија до Србија. Таа, исто така, рече дека компанијата Јужен тек,… Читај повеќе »

Finance Think:Оданочувањето на физички лица со ДДВ е проблематично од повеќе аспекти

Finance Think:Оданочувањето на физички лица со ДДВ е проблематично од повеќе аспекти

Finance Think ја информира јавноста и дава препораки до надлежните институции во врска со оданочувањето на физичките лица со ДДВ во рамки на постојната регулатива, кое е проблематично, од неколку… Читај повеќе »

После бркањето на инвеститорите владата ги затвора рудниците во Македонија.

После бркањето на инвеститорите владата ги затвора рудниците во Македонија.

Измените на законот за минерални суровини кои се во собраниска процедура и кои треба да се донесат по скратена постапка, ќе предизвикаат затворање на рудниците и блокирање на целата индустрија,… Читај повеќе »

Вработените на „Фени Индустри“ се против закуп на комбинатот

Вработените на „Фени Индустри“ се против закуп на комбинатот

Синдикатот на вработени на ФЕНИ предводен од Ѓоре Палитов се противи на одлуката за издавање на фабриката под наем затоа што со тоа нема никаква иднина за вработените, а закупецот… Читај повеќе »

Вака не било ни во турско. Арач и давачки. Животот во Македонија стана неподносливо скап

Вака не било ни во турско. Арач и давачки. Животот во Македонија стана неподносливо скап

Поскапе водата, поскапе нафтата со покачување на акцизата, со спиралниот ефект се очекува и покачување на лебот, за струјата уште не се знае но откако вице премиерот Кочо Анѓушев ја… Читај повеќе »

„Македонски железници“ планира да потроши 20 илјади евра за авиобилети

„Македонски железници“ планира да потроши 20 илјади евра за авиобилети

Јавното претпријатие за железничка инфраструктура „Македонски железници “ планира да потроши еден милион и двесте ијади денари или приближно 20 илјади евра за авио билети  без вкучен ДДВ. На официјалната… Читај повеќе »

Србија во 2017 бележи 2,6 милијарди евра странски директни инвестиции

Србија во 2017 бележи 2,6 милијарди евра странски директни инвестиции

Министерот за економија, Горан Кнежевиќ рече дека на подобра бизнис клима во Србија доведе до фактот дека странските директни инвестиции во 2017 година достигна 2,6 милијарди евра. Кнежевиќ оцени дека… Читај повеќе »

Едно во опозиција друго кога се на власт. Советникот Бранимир Јовановиќ замрзнат од Левица поради лошите економски политики.

Едно во опозиција друго кога се на власт. Советникот Бранимир Јовановиќ замрзнат од Левица поради лошите економски политики.

Актуелниот советник на министерот за финансии е апологет на штетните економски политики на Владата предводена од СДСМ, соопшти Левица. Президиумот на политичката партија Левица, во петокот на седница донела одлука… Читај повеќе »

Курсот на еврото највисок во последните 3 години

Курсот на еврото највисок во последните 3 години

Минатата недела, доларот ослабна и падна  на ново рекордно  ниско ниво во последните три години, како последица на контрадикторните коментари од страна на американските власти и проценката дека Банката на… Читај повеќе »