List/Grid

Лични финансии Subscribe to Лични финансии

Волстрит: Акциите се во слободен пад, состојбата наликува на економската криза од  2008 година

Волстрит: Акциите се во слободен пад, состојбата наликува на економската криза од 2008 година

Индустрискиот индекс Дау Џонс на њујоршката берза денес имаше најголем дневен пад од глобалната финансиска криза во 2008 година. Си -Ен-Ен вели дека “на годините на Волстрит  ова и не… Читај повеќе »

Нови рокови и начин на пријавување приходи од кирија, капитална добивка, приходи од странство

Нови рокови и начин на пријавување приходи од кирија, капитална добивка, приходи од странство

Граѓаните кои остваруваат приходи од други физички лица во земјата, како и граѓаните-резиденти кои остваруваат приходи од странство, имаат обврска да поднесат Електронска пресметка за приход и данок (е-ППД), и… Читај повеќе »

Биткоинот е на пат да го оствари својот најлош месец од декември 2013-та

Биткоинот е на пат да го оствари својот најлош месец од декември 2013-та

Јануари станува месец кој инвеститорите во дигиталните валути би сакале што поскоро да го заборават. Поевтинувањето кај криптовалутите продолжува, а биткоинот оди кон својот најголем месечен пад од декември 2013-та… Читај повеќе »

Експертите, јавноста сега и професорите се против ДДВ на персонални приходи

Експертите, јавноста сега и професорите се против ДДВ на персонални приходи

Не стивнуваат реакциите во јавноста во однос на прагот со кои физичките лица стануваат ДДВ обврзници. По програмерите, финансиските аналитичари, членовите на управни одбори реагираат и универзитетските професори. Велат не… Читај повеќе »

Од 2019 година плаќање со картичка преку оптечаток од прст

Од 2019 година плаќање со картичка преку оптечаток од прст

Mastercard објави дека корисниците ќе можат да користат биометриски решенија – како што се отпечатоци од прсти или препознавање лице – како начин за идентификување при купување и плаќање на… Читај повеќе »

Во петок аукција на УЈП: На продажба се солариуми, гарнитури, автомобили, лаптопи, деловен простор…

Во петок аукција на УЈП: На продажба се солариуми, гарнитури, автомобили, лаптопи, деловен простор…

Управата за јавни приходи на 26 јануари (петок) ќе организира јавна аукција и комерцијална продажба на голем број на предмети запленети од даночните обврзници. На таа аукција ќе се продаваат… Читај повеќе »

Пресметките за персонален данок не можат да се достават до УЈП заради доцнење на хонорарите

Пресметките за персонален данок не можат да се достават до УЈП заради доцнење на хонорарите

Новиот електронски систем за пресметка и плаќање на данок ја забави исплатата на хонорари. Сметководителите се жалат дека системот не функционира, односно дека не можат да се вклучат на новата… Читај повеќе »

ЕУ ги намалуваат цените на роамингот за Западен Балкан

ЕУ ги намалуваат цените на роамингот за Западен Балкан

Европската комисија организираше состанок на оператори за телекомуникации од регионот на Западен Балкан во Брисел. “Ги замоливме регионалните компании да ја разгледаат можноста за намалување на роаминг цените меѓу земјите… Читај повеќе »

Регистрацијата поскапа за постарите возила

Регистрацијата поскапа за постарите возила

Според последните податоци на Државниот завод за статистика на македонските патишта, заклучно со крајот на 2015-та година, имало вкупно 383.833 регистрирани автомобили. Најголем дел од нив, 261.470, се произведени пред… Читај повеќе »

Уште оваа година граѓаните ќе поднесуваат даночна пријава до УЈП

Уште оваа година граѓаните ќе поднесуваат даночна пријава до УЈП

Ова е последна година граѓаните да поднесуваат годишна даночна пријава во Управата за јавни приходи за остварени дополнителни приходи во текот на претходната година. Со измената на Законот за персонален данок… Читај повеќе »