List/Grid

Занимливости Subscribe to Занимливости

Во БИХ увозот на дијаманти зголемен за 28 пати

Во БИХ увозот на дијаманти зголемен за 28 пати

Увозот на дијаманти, скапоцени камења, бисери и свила во Босна и Херцеговина се зголеми енормно, и во 2017 година увезува 28 пати повеќе дијаманти отколку во претходната година. Увозот на… Читај повеќе »

Европската Унија ги кошта граѓаните по едно кафе дневно

Европската Унија ги кошта граѓаните по едно кафе дневно

Европската унија на граѓаните заработува помалку од една шолја кафе дневно, иако постојат големи и изненадувачки разлики во тоа колку многу европјани од различни земји плаќаат  ЕУ. Тим индексот е… Читај повеќе »

Централната Банка на Израел: Биткоинот е актива а не валута

Централната Банка на Израел: Биткоинот е актива а не валута

Виртуелните валути, како што се биткоинот и други, нема да бидат признати како реални валути, туку како финансиски средства, објави Централната банка на Израел во понеделникот. “Ставот на Банката на… Читај повеќе »

Повеќе од една четвртина од земјата ќе се исуши ако климата биде потопла за 2 степена

Повеќе од една четвртина од земјата ќе се исуши ако климата биде потопла за 2 степена

Повеќе од една четвртина од површината на Земјата ќе бидат значително исушени, дури и ако човештвото успее да го ограничи глобалното затоплување на два степени Целзиусови, како што беше договорено… Читај повеќе »

WallStreet благо порасна – технолошкиот сектор стабилен

WallStreet благо порасна – технолошкиот сектор стабилен

На Волстрит, индексите на берзата во средата се зголемија малку, со технолошкиот сектор кој се стабилизираше додека енергијата ослабна. Дау Џонс доби 0.11 проценти на 24.774 поени, додека S &… Читај повеќе »

„Uber“ го продава стартапот „Fair.com“

„Uber“ го продава стартапот „Fair.com“

Откако Убер ја потврди затворањето на својот бизнис за лизинг, “Exchange Leasing“”, Волстри Журнал објави дека компанијата сега официјално го продаде и стартапот “Fair.com”. Убер” во септември објави дека ќе… Читај повеќе »

Еврозоната не планира да воведе своја дигитална валута

Еврозоната не планира да воведе своја дигитална валута

Карл-Лудвиг Тиле, член на Бундесбанк, една од најголемите европски банки, потврди дека еврозоната не размислува за воведување на дигиталната валута. “Дигиталните пари на централната банка, кои ќе бидат алтернатива на… Читај повеќе »

„ Apple “ ги забавува уредите на iPhone со постари батерии

„ Apple “ ги забавува уредите на iPhone со постари батерии

Корисниците на iPhone забележаа пред некое време дека Apple ги успорува уредите со батерии со низок капацитет и има некои докази дека компанијата влијае на брзините на процесорот на уредот… Читај повеќе »

Биткоинот како финансиски инструмент на берзата

Биткоинот како финансиски инструмент на берзата

Биткоин е дигитална валута, создадена од процесот на “рударство”. Рударството значи дека вашиот компјутер решава исклучително комплицирана равенка. Со барање, имате право на награда – одреден дел од биткоиновата единица…. Читај повеќе »

Стартап кој воведе нов начин на превоз заработи додатни 50 милиони евра

Стартап кој воведе нов начин на превоз заработи додатни 50 милиони евра

Американскиот стартап кој работи на развојот на хиперлоп со помош на Рикардо Бренсон ги зграпчува големите чекори напред. Неодамна, првото големо име во светот на бизнисот склучи договор со хиперлоп,… Читај повеќе »