List/Grid

Занимливости Subscribe to Занимливости

По Брегзит, британските авиокомпании ги губат своите привилегии во ЕУ

По Брегзит, британските авиокомпании ги губат своите привилегии во ЕУ

Британските авиокомпании ќе ги загубат сите права на летање, кои ЕУ  ги преговарала со трети земји, откако Велика Британија ја напушти Европската Унија. Ќе ги изгуби и оние права на… Читај повеќе »

Биткоинот достигна вредност од 20.000 долари

Биткоинот достигна вредност од 20.000 долари

Вредноста на биткоинот надмина 20.000 долари, што е двојно поголемо од крајот на ноември кога достигна 10.000 долари.   И покрај бројните падови, биткоинот изненадувачки се опоравува секој пат, што… Читај повеќе »

Измислителот на биткоинот би можел да стане најбогатиот човек на светот

Измислителот на биткоинот би можел да стане најбогатиот човек на светот

Мистериозен човек познат како Сатоши Накамото, за кого се верува дека е пронаоѓач односно измислителот на биткоинот, би можел да стане најбогат човек на планетата. Ако тоа не е веќе…. Читај повеќе »

Путин ќе се кандидира на изборите во 2018 година

Путин ќе се кандидира на изборите во 2018 година

Рускиот претседател Владимир Путин официјално ја објави својата кандидатура за претседателските избори во Русија следната година. “Ќе се заложам за позицијата на претседателот на Руската Федерација”, им рече Путин на… Читај повеќе »

Не толку познатата дигитална валута „IOTA“ преку партнерството со Микрософт ја зголеми својата вредност за 90%

Не толку познатата дигитална валута „IOTA“ преку партнерството со Микрософт ја зголеми својата вредност за 90%

IOTA Crypto е четвртата по големина дигитална валута во пазарна капитализација, а фондацијата IOTA, германска непрофитна фирма која ја надгледува оваа виртуелна валута, минатата недела изјави дека ќе соработува со… Читај повеќе »

Биткоинот е моментално повреден од Ворен Бафет, Нов Зеланд и англиската кралица

Биткоинот е моментално повреден од Ворен Бафет, Нов Зеланд и англиската кралица

Неверојатен неодамнешен раст на Биткоинот доведе до фактот дека пазарната капитализација на овој криптотип сега ја надминува вредноста на годишното производство на неколку државни економии, како и проценетото богатство на… Читај повеќе »

Аеродромот „Никола Тесла“ вреди 400 милиони евра

Аеродромот „Никола Тесла“ вреди 400 милиони евра

Нето добивката на Аеродром Никола Тесла во првите 10 месеци од оваа година изнесува повеќе од три милијарди динари и е за 12% повисока отколку во истиот период од 2016… Читај повеќе »

Швајцарскиот Namics ќе вработи уште 100 инжинери во 2018

Швајцарскиот Namics ќе вработи уште 100 инжинери во 2018

По повод тригодишниот бизнис во Србија, водечката швајцарска софтверска компанија Намикс најави продолжување на спроведувањето на деловната стратегија за вработување на околу 100 српски софтверски инженери до 2019 година. Јане… Читај повеќе »

Да е биткоинот држава би бил 53 најбогата држава во светот

Да е биткоинот држава би бил 53 најбогата држава во светот

Вредноста на сите криптовалути  во оптек изнесува повеќе од 170 милијарди долари, што ги надминува некои од водечките компании во светот, па дури и земјите. По зголемувањето на цените за… Читај повеќе »

Србија ќе извезува говедско месо во Кина

Србија ќе извезува говедско месо во Кина

Владата на Србија на Самитот  ‘’16 +1‘’ во Будимпешта потпишала протокол со кој се овозможува извоз на говедско месо во Кина. Имено станува збор за протокол помеѓу Генералната управа за… Читај повеќе »