List/Grid

Tag Archives: гас

Србија и рускиот гас – има ли пријателство во енергетската политика?

Србија и рускиот гас – има ли пријателство во енергетската политика?

Своите потреби во струја Србија, горе-долу сама ги задоволува, увозот на нафта и нафтените деривати е слободен, а најслабата алка во српскиот енергетски ланец е гасот – тука Србија, како… Читај повеќе »

Груевски: Наскоро почнува изградбата на дистрибутивна мрежа за природен гас

Груевски: Наскоро почнува изградбата на дистрибутивна мрежа за природен гас

Преземањето на мерки за заштитата на животната средина и здравјето на граѓаните значи инвестирање во иднината на сите граѓани. Токму затоа во изминатиот период ВМРО-ДПМНЕ промовираше неколку мерки и чекори… Читај повеќе »

Раст на рускиот извоз на гас во Европа

Раст на рускиот извоз на гас во Европа

Рускиот енегретски гигант „Газпром“ соопшти дека во првите шест месеци од оваа година забележал раст на продажбата на природен гас за потпршувачите во европските земји, со што и натаму останува… Читај повеќе »

Нова рунда преговори за испораката на руски гас за Украина

Нова рунда преговори за испораката на руски гас за Украина

Во Виена денеска ќе се одржи нова рунда преговори меѓу ЕУ, Русија и Украина, посветени на испораката на руски гас за украинските поторшувачи во третиот квартал на 2015 година, јави… Читај повеќе »

РУСИЈА: Државите од Балканот треба да се определат за снабдувањето со гас

РУСИЈА: Државите од Балканот треба да се определат за снабдувањето со гас

Балканските држави треба да се определат во следните месеци како ќе се снабдуваат со гас откако за четири години ќе заврши договорот за транспорт на руски гас преку Украина, изјави… Читај повеќе »

Каде, конечно, ќе потече Турскиот поток?

Каде, конечно, ќе потече Турскиот поток?

Рускиот гасен гигант Гаспром соопшти дека ги дефинирал рамките за трасата на новиот гасовод кон Турција со турскиот министер за енергетика. Гасоводот, кој до крајот на 2016, треба да го… Читај повеќе »

Русија на Ерменија во 2015 ќе испорачува гас со безцарински режим

Русија на Ерменија во 2015 ќе испорачува гас со безцарински режим

Руската Влада одобри протокол на руско-ерменскиот договор за соработка, што предвидува во текот на 2015 година безцарински режим на испораките на руски природен гас, нафта и дијаманти за Ерменија, јави… Читај повеќе »

Турција се надева дека цената на рускиот гас ќе биде намалена до крајот на годината

Турција се надева дека цената на рускиот гас ќе биде намалена до крајот на годината

Турција се надева дека цената на рускиот гас ќе биде намалена до крајот на годината, изјави турскиот министер за енергетика и природни ресурси Танер Јилдиз. – Преговорите со претставниците на… Читај повеќе »

Грција планира да ја снабдува и Македонија со природен гас

Грција планира да ја снабдува и Македонија со природен гас

Грчкиот министер за животна средина и енергетика Василис Манијатис, во американскиот Центар за стратегиски меѓународни истражувања (ЦСИС) претстави голем план со кој Грција би станала главната порта за снабдување на… Читај повеќе »

На средбата во Брисел не се постигна договор за гасот меѓу Русија и Украина

На средбата во Брисел не се постигна договор за гасот меѓу Русија и Украина

На трилатералната средба во Брисел за гасот синоќа не беше постигнат договор. Се очекува преговорите меѓу Украина и Русија со посредство на ЕУ да продолжат денеска, изјави извор близок до… Читај повеќе »