List/Grid

Tag Archives: задолжување

Најголемиот буџет во историјата ќе се финансира со задолжување од дури 854 милиони евра

Најголемиот буџет во историјата ќе се финансира со задолжување од дури 854 милиони евра

Владата објави дека следната година планира да се задолжи 854.29 милиони евра дома и во странство. Во Предлог буџетот за 2018 година пишува дека Владата ќе зајми од странство 566.5… Читај повеќе »

Жешки вести од финансиската кујна на Тевдовски – Денес се задолживме за нови   71,6 милиони евра

Жешки вести од финансиската кујна на Тевдовски – Денес се задолживме за нови 71,6 милиони евра

По реализираната аукција, Социјалдемократскиот сојуз денес ги задолжи граѓаните за фрапантни 71,6 милиони евра. Станува збор за широка палета на државни хартии од вредност составена од: 15-годишни државни обврзници со… Читај повеќе »

Наместо предвидените 24,4 милиони евра, Владата денес ја задолжи државата за 39,75 милиони евра

Наместо предвидените 24,4 милиони евра, Владата денес ја задолжи државата за 39,75 милиони евра

Државата денеска се задолжи за нешто повеќе од 39,7 милиони евра, или за 15,4 милиони евра повеќе од планираниот износ. Станува збор за државни хартии од вредност составена од: 12-месечни… Читај повеќе »

Во последниве неколку месеци, Македонија дневно се задолжува  за речиси 1,73 милиони евра.

Во последниве неколку месеци, Македонија дневно се задолжува за речиси 1,73 милиони евра.

Само по основ на државни хартии од вредност, во последните 4 и пол месеци, државата се задолжи за речиси 241.130.000 евра, односно, секој ден, државата се задолжува за речиси 1,73… Читај повеќе »

Владата ја задолжува државата за да купува гласови за претстојните локални избори

Владата ја задолжува државата за да купува гласови за претстојните локални избори

Владата предводена од СДСМ не избира средства и начини за да узурпира што е можно повеќе гласови на претстојните локални избори. За финансирање на предизборните злоупотреби, СДСМ во вторник ќе… Читај повеќе »

МФ: Вратени 18,3 милиони евра во стопанството, задолжувањето на домашен пазар се приближува кон нула

МФ: Вратени 18,3 милиони евра во стопанството, задолжувањето на домашен пазар се приближува кон нула

Министерството за финансии денеска врати 1,126 милијарди денари или 18,3 милиони евра во стопанството по основ на издадени и доспеани за отплата државни записи. На вчерашната аукција Министерството повлече двојно… Читај повеќе »

Хрватска се задолжува за 1,15 милијарди евра

Хрватска се задолжува за 1,15 милијарди евра

Хрватското Министерство за финансии пласираше два нови транши на државни обврзници во вредност од 1,15 милијарди евра кои ќе бидат издадени во понеделник. Владата за новото задолжување на домашниот пазар… Читај повеќе »

Светот пред нов предизвик- дали ќе го погоди поголема финансиска криза од таа од 2008

Светот пред нов предизвик- дали ќе го погоди поголема финансиска криза од таа од 2008

Три дена пред крајниот рок за одлуката за зголемување на задолжувањето, САД се уште не е блиску до договор меѓу  демократите и републиканците. Ако до 17 октомври не се донесе… Читај повеќе »

Тензични преговори околу буџетот и задолжувањето меѓу Обама и Републиканците

Тензични преговори околу буџетот и задолжувањето меѓу Обама и Републиканците

Претседателот Барак Обама синоќа одржа средба со 20-ина водечки републикански конгресмени, предводени од спикерот на Претставничкиот дом Џон Бојнер, на која не бил постигнат договор, но беше најавено дека разговорите меѓу… Читај повеќе »

Поскапе задолжувањето за германските обрзници

Поскапе задолжувањето за германските обрзници

Германија на аукција на државниобврзници плати највисоки каматни стапки во последните две години.Приходите на 10-годишните германски обврзници беа 2,06 отсто, највисоко ниво од октомври 2011 година. ГерманскатаАгенција за финансирање продаде… Читај повеќе »