List/Grid

Tag Archives: соработка

Најавена соработка меѓу агенциите за вработување на Македонија и Црна Гора

Најавена соработка меѓу агенциите за вработување на Македонија и Црна Гора

  Агенцијата за вработување на Република Македонија и Заводот за вработување на Црна Гора денеска во Скопје ќе потпишат договор за соработка. Од македонска страна договорот ќе го потпише директорот… Читај повеќе »

Македонските компании заинтересирани за соработка со фирми од Франција

Македонските компании заинтересирани за соработка со фирми од Франција

  Потребна е поголема промоција на македонското стопанство  во Франција, со цел наоѓање партнери за домашните компании и зголемување на извозот, со што ќе се намали постојаниот дефицит на македонска… Читај повеќе »

Презентација на нацрт ИПА програмата за прекугранична соработка на Македонија и Албанија

Презентација на нацрт ИПА програмата за прекугранична соработка на Македонија и Албанија

  Во Струга денеска ќе се одржи презентација и консултативна работилница за Нацрт ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу  Mакедонија и Aлбанија за периодот 2014 – 2020 година.  Министерството за локална… Читај повеќе »

Заеднички балкански бренд за европските и трети пазари

Заеднички балкански бренд за европските и трети пазари

Бугарија и Македонија со заеднички проект и со осмислена економска политика може да го сменат погледот кон Балканот како инвестициско-финансиски  и безбедносно нестабилен регион во Европа. Двете економии ја издржаа… Читај повеќе »

Баварски компании заинтересирани за бизнис-соработка со домашните фирми

Баварски компании заинтересирани за бизнис-соработка со домашните фирми

Баварски компании се запознаа со условите за водење бизнис во Македонија. Обновливите извори на енергија, особено делот мали хидроелектрани, автомобилската индустрија и машинството се најатрактивни за соработка со нашите фирми…. Читај повеќе »

Потпишан Протокол за економска соработка меѓу Македонија и Чешка

Потпишан Протокол за економска соработка меѓу Македонија и Чешка

Во рамките на дводневната Прва седница на Мешовитиот комитет за билатерална економска соработка меѓу Република Македонија и Чешката Република, денеска во Прага беше потпишан Протоколот за утврдување на насоките на… Читај повеќе »

Сарачини очекува интензивирање на економската соработка со Косово

Сарачини очекува интензивирање на економската соработка со Косово

Министерот за економија Ваљон Сарачини денеска  престојувше во работна посета на Република Коосво, каде оствари средби со министрите за инфраструктура, економски развој и за финансии на Коосво, Фехми Мујота, Фадил Исмајли и Бесим… Читај повеќе »

Охрид започнува соработка со Виндзор – Канада

Охрид започнува соработка со Виндзор – Канада

Економската презентација на Македонија во соработка со Стопанската Комора на Западно Онтарио, иницираната соработка со општина Виндзор, Корпорацијата за Економски развој и универзитетите во градот ја ставија Македонија во центарот… Читај повеќе »

Битола привлекува бизнисмени од Киевскиот регион во Украина

Битола привлекува бизнисмени од Киевскиот регион во Украина

Општина Битола директно ќе соработува со Киевскиот регион во Украина во делот на стопанството, соопштија градоначалникот Владимир Талески и Валериј Кокот раководител на секторот за економски работи во Амбасадата на… Читај повеќе »

Иванов: Потенцијал за поголема соработка меѓу Македонија и Турција

Иванов: Потенцијал за поголема соработка меѓу Македонија и Турција

Претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов денеска се обрати на свеченото отворање на „ТОББ Меѓународниот бизнис форум“ во Истанбул, на кој учествуваат над 1.000 бизнисмени и претставници на меѓународни институции од 85 земји… Читај повеќе »