List/Grid

Tag Archives: тирз

Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони и Агенцијата за странски инвестиции се откажуваат од 60-тина странски инвеститори и над 25.000 нови работни места

Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони и Агенцијата за странски инвестиции се откажуваат од 60-тина странски инвеститори и над 25.000 нови работни места

Надлежните во Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија (АСИПИ) и надлежните во Дирекцијата за ТИРЗ, речиси и да се немаат поместено од своите канцеларии во… Читај повеќе »

Почна изградбата на Хај Тек, прва домашна фабрика во зоните

Почна изградбата на Хај Тек, прва домашна фабрика во зоните

Во Бунарџик денеска е поставен камен-темелник на првата домашна инвестиција – фабриката на македонската компанија Хај Тек Асембли Центар. Инвестицијата, вредна вкупно 20 милиони евра, ќе отвори преку 300 работни… Читај повеќе »

МИЗО: Позитивна разлика помеѓу увозот и извозот од зоните од 230 милиони евра

МИЗО: Позитивна разлика помеѓу увозот и извозот од зоните од 230 милиони евра

Разликата помеѓу извозот и увозот минатата година беше позитивна од околу 230 милиони евра што значи дека поголема вредност се креираше во Македонија, а тоа директно влијае врз БДП, истакна… Читај повеќе »

Покрај Гентерм, во ТИРЗ Прилеп влегува и германската Акомпласт

Покрај Гентерм, во ТИРЗ Прилеп влегува и германската Акомпласт

Покрај американската глобална компанија „Гентерм“ во ТИРЗ во Прилеп влегува уште еден странски инвеститор, а тоа е германската компанија Акомпласт за што договорот е во финална владина процедура, потврди премиерот… Читај повеќе »

До крајот на годината во зоните ќе работат над 5000 луѓе, догодина уште еден голем бран вработувања

До крајот на годината во зоните ќе работат над 5000 луѓе, догодина уште еден голем бран вработувања

Над 5000 луѓе ќе работат во технолошко индустриските зони до крајот на годината, според плановите кои компаниите инвеститори ги соопштиле во дирекцијата. Директорот Виктор Мизо очекува следната година вработувањата да… Читај повеќе »

Се заокружува проектот за 14 економски зони во Македонија

Се заокружува проектот за 14 економски зони во Македонија

Со поставување камен-темелник денеска беше означен почетокот на изградбата на инфраструктурата на ТИРЗ Делчево со која ќе се заокружи изградбата на 14-те зони во Македонија. Зоната ќе се гради на… Читај повеќе »

Зоните ќе донесат економски развој за сите региони

Зоните ќе донесат економски развој за сите региони

Технолошко индустриските зоние носат економски развој во делови од Македонија во кои со години остустуваа поголеми инвестиции и нови работни места. Со оглед на неколкуте крупни инвестиции најавени лани, а… Читај повеќе »

Собранието ги донесе измените на Законот за ТИРЗ

Собранието ги донесе измените на Законот за ТИРЗ

Собранието на Република Македонија го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за технолошки индустриски развојни зони (ТИРЗ), по скратена постапка. Новина во Законот е тоа што освен Агенцијата… Читај повеќе »

Почнува изградбата на ТИРЗ Виница и Берово

Почнува изградбата на ТИРЗ Виница и Берово

Денеска со поставување камен темелник ќе почне изградбата на технолошко индустриските развојни зони кај Виница и Берово. Владата донесе одлука за основање на ТИРЗ Виница и ТИРЗ Берово во јули… Читај повеќе »

ФДИ: ТИРЗ Скопје е број еден индустриска зона во Европа по квалитет и искористеност

ФДИ: ТИРЗ Скопје е број еден индустриска зона во Европа по квалитет и искористеност

Технолошко индустриската развојна зона (ТИРЗ) во Скопје е број еден економска зона во Европа и по квалитет и по искористеност за големи корисници. FDI магазинот ја прогласи индустриската зона во… Читај повеќе »