List/Grid

Tag Archives: хвр

Жешки вести од финансиската кујна на Тевдовски – Денес се задолживме за нови   71,6 милиони евра

Жешки вести од финансиската кујна на Тевдовски – Денес се задолживме за нови 71,6 милиони евра

По реализираната аукција, Социјалдемократскиот сојуз денес ги задолжи граѓаните за фрапантни 71,6 милиони евра. Станува збор за широка палета на државни хартии од вредност составена од: 15-годишни државни обврзници со… Читај повеќе »

Колку Македонија се (пре)задолжи

Колку Македонија се (пре)задолжи

Барајќи начин како да ја покрие финансиската буџетска дупка што самата ја креираше, новата Влада пристапи кон прогресивно задолжување како на домашниот, така и на странскиот финансиски пазар и просечно… Читај повеќе »

Наместо предвидените 24,4 милиони евра, Владата денес ја задолжи државата за 39,75 милиони евра

Наместо предвидените 24,4 милиони евра, Владата денес ја задолжи државата за 39,75 милиони евра

Државата денеска се задолжи за нешто повеќе од 39,7 милиони евра, или за 15,4 милиони евра повеќе од планираниот износ. Станува збор за државни хартии од вредност составена од: 12-месечни… Читај повеќе »

Негативните ефекти од прогресивното задолжување на Македонија во последниот период

Негативните ефекти од прогресивното задолжување на Македонија во последниот период

Во последните два квартала Македонија западна во рецесија, а расте учеството на внатрешниот, надворешниот и вкупниот јавен долг во бруто домашниот производ. Што значи јавен долг, а што внатрешен и… Читај повеќе »

Во последниве неколку месеци, Македонија дневно се задолжува  за речиси 1,73 милиони евра.

Во последниве неколку месеци, Македонија дневно се задолжува за речиси 1,73 милиони евра.

Само по основ на државни хартии од вредност, во последните 4 и пол месеци, државата се задолжи за речиси 241.130.000 евра, односно, секој ден, државата се задолжува за речиси 1,73… Читај повеќе »

Во вторник, Македонија ќе се задолжи за нови 24,4 милиони евра

Во вторник, Македонија ќе се задолжи за нови 24,4 милиони евра

На предлог на Министерство за финансии, Владата синоќа донесе одлука за измена на максималниот износ на задолжување преку издавање на државни хартии од вредност. Станува збор за аукција на државни… Читај повеќе »