List/Grid

Tag Archives: храна

Извозниците на обука за одбележување на храната

Извозниците на обука за одбележување на храната

Во организација на Агенцијата за храна и ветеринарство денеска и утре во Струмица се одржува работилница на која извозниците на храна од овој регион ќе се запознаат со новата европска… Читај повеќе »

Времена забрана за увоз на живина од Холандија, Германија и Британија

Времена забрана за увоз на живина од Холандија, Германија и Британија

Агенцијата за храна и ветеринарство времено го забрани увозот на пратки од живина и производи од живинско месо, вклучително и јајца по потекло од Холандија, Германија и Велика Британија. Ваквата… Читај повеќе »

Рибини стапчиња без риба, колбаси без месо и овошни сокови без овошје

Рибини стапчиња без риба, колбаси без месо и овошни сокови без овошје

Во Хрватска на храна се троши нешто повеќе од една третина од домашниот буџет, што е многу повеќе од просекот на Европската унија. Според податоците на месечната потрошувачка кошница, многу… Читај повеќе »

СИНДРОМОТ НА СФРЈ: Имаме, а немаме

СИНДРОМОТ НА СФРЈ: Имаме, а немаме

Министерот за земјоделство на Хрватска вели дека земјите од регионот имаат доволно храна која може да ја продадат на сите, но не можат да ја произведат. Министсерот Тихомир Јаковина смета… Читај повеќе »

Зошто пилето нема вкус како некогаш?

Зошто пилето нема вкус како некогаш?

Вкусовите од детството ни се чинат различни од денешните и заради носталгија, но и затоа што храната на 21 век е поинаква од онаа пред 20-30 години. Доматот е поцрвен,… Читај повеќе »

Победа на земјоделците над Монсанто

Победа на земјоделците над Монсанто

Најголемиот светски производител на генетски модифицирани семиња „Монсанто“, мора да им плати отшетета на група земјоделци, затпа што негово ГМО семе било пронајдено во американската сојузна држава Орегон. Озогласениот американски… Читај повеќе »

Признание за Македонија на саемот за традиционална храна “Салон дел густо”

Признание за Македонија на саемот за традиционална храна “Салон дел густо”

Македонија на годинашниот саем за традиционална храна “Салон дел густо” во Торино се претстави со рекордни 22 проиозводи за што доби и признание од организаторите. Производите беа дел од т.н…. Читај повеќе »

Владата ја почна кампањата за здрава храна и здрав живот

Владата ја почна кампањата за здрава храна и здрав живот

Владата започнува сеопфатна кампања за подигнување на свесноста на граѓаните за значењето и потребата од користење на здрава храна и водење здрав начин на живот и применување физичка активност, под… Читај повеќе »

Еболата ќе донесе криза за храна

Еболата ќе донесе криза за храна

Министри за земјоделие од западноафрикански држави кои се во центарот на епидемијата со ебола, сметаат дека само финансиска помош и глобално договорени напори ќе спречат здравствената криза да прерасне во… Читај повеќе »

Воведуваат казни за фрлање на храна

Воведуваат казни за фрлање на храна

Властите на американскиот град Сиетл одлучија да воведат казни за компаниите и граѓаните кои фрлаат храна. Предупредувањето на граѓаните ќе почне од 1 јануари, а казнувањето почнува од 1 јули…. Читај повеќе »