List/Grid

Tag Archives: храна

Еболата -причина за недостаток на храна и повисоки цени

Еболата -причина за недостаток на храна и повисоки цени

Најлошите појава на Ебола во историјата на човештвото ја загрози жетвата и ја поскапе храната во Западна Африка, соопшти  Организацијата за земјоделство и храна.   ФАО предупредува дека проблемот може… Читај повеќе »

Паѓаат цените на храната во светот

Паѓаат цените на храната во светот

Цените на храната во светот во јули достигнаа најниско ниво за последните шест месеци поради големото поевтинување на житарките, на маслодајните растенија и млечните производи. Со тоа се неутрализирани високите… Читај повеќе »

Министерот Тодоров очекува почести контроли на храната

Министерот Тодоров очекува почести контроли на храната

По поднесената кривична пријава за непознат сторител во врска со случајот листерија, доставени се сите докази до Основното јавно обвинителство кое ги спроведува истражните дејства, изјави денеска министерот за здравство Никола… Читај повеќе »

Промоција на Водичот за ХАЦЦП принципите за операторите со храна

Промоција на Водичот за ХАЦЦП принципите за операторите со храна

Претставници на Агенцијата за храна и ветеринарство, Здружението на хотелиери на Македонија – ХОТАМ и Секторот за туризам при Општина Охрид денеска пред угостителите и хотелиерите од охридско – струшкиот… Читај повеќе »

РУНТЕВСКИ: Секоја увезена пратка на храна се контролира

РУНТЕВСКИ: Секоја увезена пратка на храна се контролира

Секоја пратка на храна која влегува во Македонија подлежи на инспекциска контрола од страна на надлежните служби, изјави денеска директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство Дејан Рунтевски, одговарајќи на… Читај повеќе »

Колку рок на траење има медот?

Колку рок на траење има медот?

Ова се неколку факти за храната кои не сте ги знаеле досега: Сирењето е намирница која најмногу се краде во светот. Медот има рок на траење три илјади години. Ананасот… Читај повеќе »

Милиони тони храна завршуваат на депонии

Милиони тони храна завршуваат на депонии

Комисијата на британскиот Парлемант препорача итна акција кога се работи за фрлање на храната, а почнаа со остри критики упатени до супермаркетите. Тврдат дека малопродажните синџири треба да преземат поголема… Читај повеќе »

Зошто некои луѓе можат се да јадат и да бидат слаби?

Зошто некои луѓе можат се да јадат и да бидат слаби?

Истражувачите го пронајдоа генот кои овозможува побрзо разбивање на јагленохидратите, а познато е дека луѓето „благодарение“ на нив најмногу се дебелеат. Генот го нарекоа Аткинс според авторот на познатата диета,… Читај повеќе »

Десеттина од прехранбените производи се неисправни

Десеттина од прехранбените производи се неисправни

Најновите резултати од тестирањето на храната во хрватскиот Завод за јавно здравје се шокантни. Од 240 испитани примероци храна, 10% биле здравствено неисправни. „Тоа е премногу. Ако лице кое боледува… Читај повеќе »

Работилница за јонизирачко третирање на храната

Работилница за јонизирачко третирање на храната

  Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) денеска организира работилница на тема „Технологии за третирање на храната со јонизирачко зрачење“. Работилницата се одржува во рамки на проектот МАК5007 – „Проценка и… Читај повеќе »