List/Grid

Tag Archives: храна

По пријава на потрошувачи уништени 10.483 килограми небезбедна храна

По пријава на потрошувачи уништени 10.483 килограми небезбедна храна

Несоодветно истакната цена, немање декларација или гаранција, заведување со реклами, неиздавање фискални, условувања – со еден производ да се купи друг, измами со наводни сезонски намалувања, се само некои од… Читај повеќе »

Храна и лекови секаде околу нас

Храна и лекови секаде околу нас

Во супермаркетите секојдневно оставаме пари кои ги немаме за процесуирана храна која потоа не води во разни болести кои потоа ги лечиме со индустриски препарати кои повторно скапо ги плаќаме…. Читај повеќе »

Минимални услови за директна продажба за производителите на традиционална храна

Минимални услови за директна продажба за производителите на традиционална храна

Вкупно 320 барања за одобрувања на здравствените тврдења до сега се поднесени до Агенцијата за храна и ветеринарство, од нив за некои од производите се поднесени повеќе барања за одобрувања… Читај повеќе »

ТАБЕЛА: Разликите во цени по пазарите низ Македонија

ТАБЕЛА: Разликите во цени по пазарите низ Македонија

Црвените домати и зелените пиперки во декември 2013 година на зелените пазари забележале најголемо поскапување, а намалување на цените имало кај краставиците и лимоните. Според податоците на Државниот завод за… Читај повеќе »

Во Холандија храната е најздрава, Македонија на 36-то место

Во Холандија храната е најздрава, Македонија на 36-то место

Холандија е земја со најхранлива и најздрава храна, се наведува во истражувањето на Оксфам, меѓународна мрежа на хуманитарни организации, кои се борат против гладта во светот, спроведено меѓу 125 земји…. Читај повеќе »

Пакети храна за 30 социјално загрозени семејства

Пакети храна за 30 социјално загрозени семејства

  Лајонс клубот „Св. Пантелејмон“ од Скопје организира хуманитарна акција во која ќе подели пакети на 30 социјално загрозени семејства. Изборот на семејствата е на Центарот за социјални работи-Скопје, каде… Читај повеќе »

ОД УТРЕ: Без научна потврда нема рекламирање и продажба на здрава храна

ОД УТРЕ: Без научна потврда нема рекламирање и продажба на здрава храна

Од утре, 1 јануари 2014 година, сите производители и увозници на храна ќе мора да располагаат со научна студија за своите производи доколку ги рекламираат како здрави или хранливи. Оваа… Читај повеќе »

Нема веќе продажба на храна со изминат рок

Нема веќе продажба на храна со изминат рок

Од 1 јануари 2014 година секој производ со изминат рок, каква било неправилност или грешка, ќе биде детектиран на каса, при неговото купување, и веднаш ќе биде повлечен. Ова го… Читај повеќе »

Храната во БиХ најскапа

Храната во БиХ најскапа

БиХ заедно со Хрватска и Србија има најскапи животни намирници во регионот, но и речиси исти со тие во најбогатите европски земји. Цените на храната се еднакви во БиХ и… Читај повеќе »

Се менува менито во градинките: Децата ќе јадат овошје наместо смоки

Се менува менито во градинките: Децата ќе јадат овошје наместо смоки

Храната во градинките и во училиштата ќе се менува, најверојатно, од следната година. Ќе има повеќе овошје и зеленчук и балансиран начин на исхрана. Менијата ќе ги составуваат нутриционисти. Ќе… Читај повеќе »