List/Grid

Tag Archives: храна

Казни за директорката и градинката во која беше откриена салмонела

Казни за директорката и градинката во која беше откриена салмонела

Казна во висина од 5.000 евра за градинката „Детска радост“ во општина Гази Баба и 500 евра за директорката на таа установа ќе биде изречена од страна на Агенцијата за… Читај повеќе »

Без научна потврда нема продажба на здрава храна

Без научна потврда нема продажба на здрава храна

Од 1 јануари 2014 година сите производители и увозници на храна ќе мора да имаат изготвено научна студија за своите производи доколку ги рекламираат како здрави или хранливи. Студијата, како… Читај повеќе »

Зошто ја сакаме нездравата храна?

Зошто ја сакаме нездравата храна?

Нема никаква магија, кога ќе купите кесе переци или чипс, го јадете цело. Тоа се случува од безброј причини, а најмногу поради тоа што се направени за кај вас да… Читај повеќе »

Увезуваме само Aptamil и Hipp Organic, нема нотификација за поголеми количини алуминум

Увезуваме само Aptamil и Hipp Organic, нема нотификација за поголеми количини алуминум

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) нема добиено нотификација преку Системот за брзо предупредување за храна и храна за животни на ЕУ дека во млекото за бебиња Aptamil, Hipp Organic… Читај повеќе »

ГМО – придобивка или опасност?

ГМО – придобивка или опасност?

Алергиски реакции, неплодност, проблеми со имунитетот, побрзо стареење, нарушена регулација на инсулин и промени особено во гастроинтестиналниот систем, се само некои од ризиците по долгорочното консумирање генетски модифицирани организми (ГМО),… Читај повеќе »

Од денеска важи правилникот за материјали и производи во контакт со храна

Од денеска важи правилникот за материјали и производи во контакт со храна

Од денеска стапува во сила Правилникот за материјалите и производите кои доаѓаат во контакт со храната. Правилникот се однесува на општите барања за материјалите кои компаниите ги користат при манипулирањето… Читај повеќе »

Од 1 октомври во сила Правилник за материјали и производи во контакт со храна

Од 1 октомври во сила Правилник за материјали и производи во контакт со храна

Сто и четиринаесет производители и увозници на храна досега до Агенцијата за храна и ветеринарство поднеле барања за одобрување на материјалите и производите со кои работат во контакт со храна…. Читај повеќе »

Најстрашните лаги со кои ве храни прехранбената индустрија

Најстрашните лаги со кои ве храни прехранбената индустрија

Кога станува збор за храната која ја јадеме, факт е дека понекогаш навистина не знаеме што имаме во чинијата. Прехранбената индустрија држи целосна контрола над тоа што навистина се наоѓа… Читај повеќе »

ПОДРАВКА: На македонскиот пазар нема неисправни Ева сардини

ПОДРАВКА: На македонскиот пазар нема неисправни Ева сардини

На пазарот во Република Македонија нема производ „Ева сардина со магдонос и лук“ кој е предмет на повлекување од хрватскиот пазар, информира ДТУ Подравка ДООЕЛ. Оттаму посочуваат дека овој производ… Читај повеќе »

ТАБЕЛА: Трговијата со храна, пијалаци и тутун паднала за 20%

ТАБЕЛА: Трговијата со храна, пијалаци и тутун паднала за 20%

Во трговијата на мало, во јули 2013 година, во споредба со јули 2012 година, гледано по групи и класи, намалување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со… Читај повеќе »