List/Grid

Tag Archives: храна

Светот фрла третина од произведената храна

Светот фрла третина од произведената храна

Во светот секоја година третина од произведената храна, дури 1,6 милијарди тони останува неискористена, се наведе во извештајот на Организацијата на ОН за храна и земјоделство. – Емисијата на јаглерод… Читај повеќе »

Скандал: Храна со поминат рок како помош за најсиромашните

Скандал: Храна со поминат рок како помош за најсиромашните

Од 1 септември во грчките маркети ќе се продава храна со поминат рок по пониски цени. Одлуката ја донесе Здружението на трговци заради економската криза. Целта е да се олесни… Читај повеќе »

ТАБЕЛА: Во јуни помалку се купувало храна

ТАБЕЛА: Во јуни помалку се купувало храна

Во јуни годинава, во споредба со јуни минатата година, статистиката евидентира намалување на прометот во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун за 19,1 процент и со непрехрамбени продукти,… Читај повеќе »

ТАБЕЛА: Разлики во цените ширум пазарите во Македонија

ТАБЕЛА: Разлики во цените ширум пазарите во Македонија

Најголем пораст на најчестите цени на земјоделските производи на зелените пазари во јули 2013, во споредба со истиот месец од 2012 година, се забележува кај компирите, кромидот и тиквичките. Најголемо… Читај повеќе »

Руските санитарни власти открија опасни бактерии во прехранбени производи

Руските санитарни власти открија опасни бактерии во прехранбени производи

Руските санитарни власти открија опасни бактерии во голем број прехранбени производи увезени од различни држави. Федералната агенција за ветеринарни и санитарни прашања откри бактерии на салмонела во замрзнато свинско месо… Читај повеќе »

ФАО:Глобалните цени на храната се намалуваат трет месец по ред

ФАО:Глобалните цени на храната се намалуваат трет месец по ред

Светските цени на храната се намалија во јули трет последователен месец благодарение на намалување на вредноста на житариците за што оваа година се очекува рекордно производство, објавија од  Обединетите нации…. Читај повеќе »

Цените на услугите во јули зголемени за 2,1 % на годишно ниво

Цените на услугите во јули зголемени за 2,1 % на годишно ниво

Според Државниот завод за стстистика индексот на цените на угостителските услуги во јули оваа година во споредба со претходниот месец се зголемил за 0.1 отсто. Споредено по групи на услуги, зголемување е… Читај повеќе »

Златна Зора дели храна само за Грци

Златна Зора дели храна само за Грци

Над 1000 граѓани, повеќе од 1 час, на над 35 степени Целзиусови, во редица чекаа за бесплатната храна што ја делеше Златна зора. Забраната од градоначалникот на Атина и министерот… Читај повеќе »

Недостаток од храна за пчелните семејства во Пелагонија

Недостаток од храна за пчелните семејства во Пелагонија

Пчеларите од битолскиот дел на Пелагонија се загрижени за состојбата со пчелните семејства кои поради недостиг од храна недоволно произведуваат мед.  Според Менде Трајковски, претседател на регионалниот пчеларски сојуз „Виа… Читај повеќе »

ТАБЕЛИ: Македонија има најниски цени на храната во Европа

ТАБЕЛИ: Македонија има најниски цени на храната во Европа

Статистичката анализа издадена од Еуростат, оценувајќи ги европските земји според индексот на цените на прехрамбените производи и цигарите, ја оцени македонската држава како најефтина. Истражувањето е спроведено во 37 европски… Читај повеќе »