List/Grid

Tag Archives: храна

Сушите можат да го погодат производството на храна

Сушите можат да го погодат производството на храна

Без преземање акција, фармерите ќе се соочат со недостиг од 50 отсто од водата која во моментов ја користат за наводнување на насади, заканувајќи се на најплодните области, пишува лондонски… Читај повеќе »

Леб и бели пецива за социјално исклучени и сиромашни лица

Леб и бели пецива за социјално исклучени и сиромашни лица

Леб и бели пецива секој ден ќе добиваат социјално исклучени и сиромашни лица во неколку центри во Скопје, Битола, Охрид, Штип, Струга, Струмица, Тетово, Прилеп и Куманово. Ова го опфаќа… Читај повеќе »

Србите љубоморни на македонските цени на храната

Србите љубоморни на македонските цени на храната

Буџетот на македонските и на словенечките граѓани лани најмалку бил погоден од поскапувањето на храната споредено со другите земји од поранешна Југославија. Најлошо поминале Србите, каде што цените на храната… Читај повеќе »

Повисоката цена на храната и енергијата во јуни ја зголемија инфлацијата во еврозоната

Повисоката цена на храната и енергијата во јуни ја зголемија инфлацијата во еврозоната

Годишната инфлација во 17-члената еврозона во јуни се зголеми заради повисоката цена на храната и енергијата, соопштено е денеска во Брисел, пренесува ДПА. Цената на животот во евроблокот на годишно… Читај повеќе »

НБРМ: Опстојуваат ризиците за македонската економија

НБРМ: Опстојуваат ризиците за македонската економија

НБРМ прогнозира пад на цените на металите заради слаба надворешна побарувачка. Исти макроекономски показатели и исти ризици за македонската економија. Народна банка во последниот извештај не забележува позначајни поместувања во… Читај повеќе »

Храната во Црна Гора е поскапа и од некои држави во ЕУ

Храната во Црна Гора е поскапа и од некои држави во ЕУ

Црна Гора по ланските цени на храната, овошјето и зеленчукот, а посебно маслото и маст за јадење, се поскапи од државите во соседството, освен во Хрватска, но и од некои… Читај повеќе »

Во Италија повлечени од продажба замрзнати шумски плодови заразени со Хепатит А

Во Италија повлечени од продажба замрзнати шумски плодови заразени со Хепатит А

Во Италија повлечени се од продажба замрзнати шумски плодови откако било утврдено дека се заразени со Хепатит А. Замрзнатите шумски плодови биле увезени од Романија, од Полска и од Бугарија…. Читај повеќе »

Рекорден извоз на храна

Рекорден извоз на храна

Сто триесет и девет милиони евра вредел извозот на храна во првото тримесечје. Доколку трендот продолжи со вакво темпо, се очекува земјоделците годинава да остварат приход од 400 милиони евра,… Читај повеќе »

ФАО: Оваа година ќе има рекордно производство на житарици

ФАО: Оваа година ќе има рекордно производство на житарици

Добрите изгледи за зголемување на производството на житото и проценките за зголемување на залихите дава сигнал за смирен пазар и благ пад на цените во сезоната 2013  / 2014, истакнаа… Читај повеќе »

Саем на храна и вино во Гевгелија

Саем на храна и вино во Гевгелија

На плоштадот во Гевгелија синоќа се одржа Саемот на храна и вино како завршен дел од проектот што заеднички го реализираа општините Гевгелија и Пеонија од Грција во рамки на… Читај повеќе »