List/Grid

Tag Archives: шуми

Престанува забраната за движење низ шумите

Престанува забраната за движење низ шумите

Вечер на полноќ престанува да важи забраната за движење низ шумите и шумските појаси која беше воведена на 6-ти минатиот месец како превентивна мерка за заштита од пожари. Од ЈП… Читај повеќе »

Забраната за движење во шума не важи за Водно, Гази Баба и туристичките тури

Забраната за движење во шума не важи за Водно, Гази Баба и туристичките тури

Ограничувањето на движењето во шумите и шумските појаси од 6 до 15 август годинава, не важи за Водно, парк-шумата Гази Баба и организираните тури за туристичко разгледување на шумите со… Читај повеќе »

Ограничено движење во шумите

Ограничено движење во шумите

Како превентивна мерка за заштита од пожари Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство од денеска воведе ограничено движење на сите лица во шумите и шумските појаси, освен за лицата со… Читај повеќе »

Исполнето ветувањето на Груевски за намалени цени на елаборатите за шумите

Исполнето ветувањето на Груевски за намалени цени на елаборатите за шумите

Исполнето уште едно ветување на премиерот Никола Груевски дадено на почетокот од месец април на народниот собир во Тетово. Драстично се намалени цените за изготвување на геодетски елаборати за обележување… Читај повеќе »

Македонски шуми почна со есенско пошумување

Македонски шуми почна со есенско пошумување

Јавното претпријатие „Македонски шуми“ почна да ја реализира есенската акција за пошумување. Предвидено е да бидат пошумени над 1.170 хектари со над 5 милиони садници. Ќе се пошумува шумското земјиште,… Читај повеќе »

Во Хрватска за да се шеташ низ шума мора да платиш

Во Хрватска за да се шеташ низ шума мора да платиш

Хрватското претпријатие „Хрватски шуми“ воведе такси на излети и користење на велосипедските патеки во природа, како и за берба на шумско овошје, лековите билки и печурки, пишува хрватскиот портал Индекс…. Читај повеќе »

Семинар за сертификација на шумите

Семинар за сертификација на шумите

  Семинар за важноста од сертифицирање на шумите во земјите на Западен Балкан ќе се одржи денеска во Скопје со поддршка на фондацијата „Поврзување на природни вредности и луѓе” (ЦНВП)…. Читај повеќе »

Сертификацијата на шумите услов за извоз на мебел во ЕУ

Сертификацијата на шумите услов за извоз на мебел во ЕУ

  Македонските компании кои произведуваат мебел годинава може да се соочат со тешкотии и неможност за извоз во земјите од ЕУ доколку државата не почне со сертификација на шумите, предупредува… Читај повеќе »

Евростат: Македонија трета во Европа според процентот на државна сопственост на шумите на своја територија

Евростат: Македонија трета во Европа според процентот на државна сопственост на шумите на своја територија

Европската канцеларија за статистика (Евростат) денеска излезе со статистички податоци за земјоделството, шумарството и рибарството, при што констатираше интересен податок дека Република Македонија е трета земја во Европа според процентот… Читај повеќе »

Кој може да ја сече државната шума?

Кој може да ја сече државната шума?

Новото законскo решение стапува во сила веднаш по неговото донесување. Собранието на Република Македонија во рамките на попладнивниот дел од денешната работа по дневниот ред на 74-тата седница со 64… Читај повеќе »