List/Grid

Tag Archives: шуми

ГРАФИКОН: Повеќе пари, поздрава животна средина

ГРАФИКОН: Повеќе пари, поздрава животна средина

Економскиот раст генерално се смета дека е лошо за вашата животна средина. Тоа е точно, но само до одредена точка, покажуваат овие податоци на Економист. Во раните фази на растот… Читај повеќе »

Мобилните телефони ги спасуваат шумите

Мобилните телефони ги спасуваат шумите

Компанијата „Рејнфорест конекшн[“ (Rainforest Connection) има план како да ги спаси прашумите, а тој план ја вклучува последната работа на која би помислиле: Мобилни телефон. На сите им е познато… Читај повеќе »

Беровски шумари: Дрвната иверка одлична замена за нафтата

Беровски шумари: Дрвната иверка одлична замена за нафтата

Двојно е поголема заштедата на пари и енергија ако наместо нафта, за греење се користи дрвната биомаса, покажа проектот на Националното здружение на сопственици на приватни шуми од Берово. Замената… Читај повеќе »

БиХ е прва на Балканот, седма во Европа, според богатството на шумите

БиХ е прва на Балканот, седма во Европа, според богатството на шумите

Според истражувањето на Светска банка околу 43 отсто од територијата на БиХ е под шума, која за жал нерационално и несовесно се користи. Последните години шумите станаа стратешки ресурси од… Читај повеќе »

Зголемено производството на шумски производи

Зголемено производството на шумски производи

За четири отсто е зголемено вкупното производство на шумски производи во државните шуми во четвртото тримесечје лани во однос на истиот период во 2011. Според Државниот завод за статистика, зголемување… Читај повеќе »

Квартален пад во шумарството од 3,5%

Квартален пад во шумарството од 3,5%

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупното производство на шумски производи во државните шуми во третото тримесечје од 2012 година, во однос на третото тримесечје од 2011 година, е… Читај повеќе »

Се намали цената на огревното дрво

Се намали цената на огревното дрво

Македонски шуми за десет отсто ја намали цената на огревното дрво за физички лица, односно за 20 отсто за корисниците  на социјалната помош. Одлуката која ја одобри Владата на Република… Читај повеќе »

Владата бара да се намали цената на огревното дрво

Владата бара да се намали цената на огревното дрво

Владата ќе му препорача на Управниот одбор на ЈП „Македонски шуми“ да ја намали цената на огревното дрво за 10 проценти за сите македонски граѓани кои огревното дрво го користат… Читај повеќе »