Мозаик 18.05.2018 14:41

18 милијарди парчиња се само врвот на глечерот во насловната фотографија на „Нејшнл Џеографик“

18 милијарди парчиња се само врвот на глечерот во насловната фотографија на „Нејшнл Џеографик“

Насловната страница од јунскиот број на списанието„Нејшнл Џиографик“  ги натера луѓето да зборуваат, коментираат, споделуваат. Сликата која на твитер ја споедли сениор фото едиторот од овој магазин сега се шити побрзо отколку што глечерите се топат.

Сликата третира едно од горливите прашања во светски рамки, прашањето со пластичниот отпад. Под сликата со мали букви е напишано ,,18-те милијарди  парчиња пластика кои завршуваат во океанот секоја година се само врвот на  глечерот,,.