Актуелно 22.02.2019 11:55

49 автобуси на вонреден технички преглед, 14 искучени од сообраќај, имало и со неисправни кочници

49 автобуси на вонреден технички преглед, 14 искучени од сообраќај, имало и со неисправни кочници

Одделението за безбедност на патниот сообраќај при Секторот за внатрешни работи Скопје вчера извршило контрола на 49 автобуси и сите биле испратени на вонреден технички преглед затоа што биле констатирани дури 16 недостатоци.

„Одделението за безбедност на патниот сообраќај при Секторот за внатрешни работи Скопје вчера од 8 часот до 13 часот спроведе зајакната акциска контрола на возила кои вршат јавен превоз на патници. Од страна на полициски службеници контролирани се 49 автобуси и други возила кои вршат јавен превоз. Сите возила се упатени на вонреден технички преглед, при што биле констатирани вкупно 16 неисправности и други недостатоци. Кај осум возила бил неисправен уредот за кочење, кај две уредот за управување, три имале неисправни светлосно-сигнални уреди, а едно неисправни останати уреди., додека две возила немале комплетна опрема“, се вели во информацијата од МВР.

По оваа контрола, биле преземени 44 мерки и тоа: поднесени се 12 барања за поведување прекршочна постапка, издадени се 18 прекршочни платни налози, а 14 возила се исклучени од сообраќај.

„Исто така, при акциската контрола, откриени се и два други прекршоци што ги сториле автобуси и други возила што вршат јавен превоз. Додека, исто така, откриени се 12 прекршоци кај останатите учесници во сообраќајот и на нив им се издадени девет мандатни платни налози и три прекшочни платни налози“, се вели во соопштението.