Економија 20.04.2018 10:32

Владата на Србија ќе вложува 65 милиони евра во ИТ секторот

Владата на Србија ќе вложува 65 милиони евра во ИТ секторот

Српската премиерка Ана Брнабиќ рече дека владата ќе инвестира 65 милиони евра во инфраструктурата за ИТ-секторот во следните три години.

Брнабиќ отвори нова иновативна лабораторија во Научно-технолошкиот парк во Белград со извршниот директор на Државниот секретаријат за економски прашања на Швајцарија Иво Герман.

“Целта е дека оваа влада  направи чекор во економијата базирана на инвестиции и денес  се натпреваруваме со соседните земји во субвенции, и  економијата базирана на иновациите”, рече премиерката на отворањето на нови иновации и лаборатории во Белград Наука и технологија парк.

Како што посочи, тоа сигурно нема да се заврши во  мандатот на оваа влада, но дека е круцијално за српската економија “Кога ќе стигнеме до тоа, српската економија ќе биде конкурентна. Тоа е визијата на која работиме”, рече Брнабиќ.

Таа им се заблагодари на швајцарската влада за партнерство во развојот на науката и технолошки парк, кој почна со изградба пред три години.

Таму веднаш ќе се применуваат работи кои ги научивме во Белград, објаснува таа и додаде дека се  и гради и научно-технолошкиот парк во Ниш, заедно со анекс зградата Факултетот за електроника и за што повеќе”start-up иновации центри” во Чачак на, Бор, Заечар и можеби Краљево.

“Тоа ќе биде начин нивните образовани млади луѓе да се вратат во своите градови и да направат мали бизниси”, заклучи Брнабиќ.