Актуелно 06.02.2024 10:11

Дали е подобро да се плаќа со готовина или со картичка?

Дали е подобро да се плаќа со готовина или со картичка?

Додека во Франција и Белгија повеќе од 90 проценти од граѓаните плаќаат со картичка, во Австрија и Словенија се повеќе може да се види знакот во рестораните – прифаќаме само готовина. Кај нас се плаќа и во готово и со картичка, но експертите сметаат дека плаќањето со картичка е подобра опција. Домашните картички се уште подобри, бидејќи не се плаќа провизија за секоја трансакција.

Плаќањето со картичка е особено важно бидејќи ја намалува сивата економија, според експертите.

Анкетата покажува дека младите почесто плаќаат со картичка, бидејќи, според испитаниците, тие се побезбедни и полесни за носење и користење, додека постарите сè уште претпочитаат да користат готовина.

„Плаќам во готово затоа што сум пензионер и воопшто не сакам да размислувам за тоа“, вели една жена.

НБРСМ постојано работи на развој на начини на безготовинско плаќање

Од таму велат дека платежните картички им даваат можност на корисниците да вршат плаќања на многу едноставен и безбеден начин.

„Поради оваа причина НБРСМ континуирано работи на развој на безготовински плаќања со цел да ги развие на пазарот во најголема можна мера“, велат од банката.

Картичките се најдобра форма во економска смисла

Во моментов, има многу повеќе издадени платежни картички од банкарски клиенти. Сепак, што се однесува до провизијата, не е важно со која картичка плаќаме.

Експертите велат дека во економска смисла најдобра форма е да се користат домашни картички за плаќање, како што се дебитните картички кои ги даваат банките при отворањето на трансакциска сметка.

„Ако веќе ги трошиме парите во нашата економија за да си ги купиме производите, лудост е провизијата да оди во странска земја и да плаќаме дел од трошокот поради таа трансакција“, велат домашните експерти.

(Не)сигурност на платежните картички

Граѓаните понекогаш имаат недоверба, а експертите тврдат дека тоа е безбеден начин на плаќање и дека тешко дека некој ќе ја злоупотреби нашата картичка, доколку ги почитуваме основните правила.

Посочуваат дека е важно платежната картичка да се чува на соодветно место, и таа да не е достапна за секого.

Не треба ни да споделуваме податоци за платежните картички, да не дозволиме другите да ја користат нашата платежна картичка. Кога ќе го внесеме ПИН-от на банкоматот, исто така треба да внимаваме.

Губење на картичката – веднаш известете ја банката

Доколку граѓаните ја загубат картичката или таа им биде украдена, потребно е веднаш да ја известат банката.

Бројот на картичката исто така не треба да се остава ниту на сомнителни веб-страници.

Иако овој начин на плаќање е се попопуларен во Северна Македонија, експертите тврдат дека никогаш нема целосно да ги замени парите, како што е случајот во Франција и Белгија, каде повеќе од 90 отсто од населението плаќа со картичка. ()