Актуелно 21.05.2018 10:21

8 чекори како од хоби до сопствен бизнис

8 чекори како од хоби до сопствен бизнис

Поголемиот дел од луѓето имаат хоби кое го практикуваат во слободно време и кое ги опушта. Тоа може да биде нешто креативно, во исто време корисно и убаво, а во некои случаи дури и да се исплати. Има една изрека која вели: Работете го она што го сакате и никогаш повеќе нема да мора да работите.
Еве како на едноставен начин да го претворите вашето хоби во бизнис.
1. Размислете што ви оди добро
Размислете што сакате да правите, а може да им биде од корист на другите луѓе. Тоа може да биде некоја активност којашто се вклопува во вашиот стил на живот и вашето слободно време и буџет. Многумина изработуваат различни предмети како украси или накит, а подоцна ги продаваат, додека други даваат приватни часови.
2. Направете план
За да започнете бизнис од вашето хоби, потребен ви е добар план. Одредете ги вашите цели и дефинирајте колку пари треба да вложите, колку ќе ве чини материјалот, каде ќе работите и слично. Подоцна, придржувајте се на овој план и нема да имате проблеми. Одредете кој период од денот ќе биде најпогоден за работа и колку време ќе трошите на вашиот бизнис.
3. Направете проценка на понудата и побарувачката
Распрашајте се и видете како и оди вашата работа на конкуренцијата. Понекогаш може да добиете идеја од нив и да го проширите вашиот бизнис.
4. Почнете со мали чекори
За почеток, во вашата понуда ставете еден или два производи за да видите како ќе пројдат и дали на купувачите ќе им се допаднат. Подоцна, може да го проширите вашиот бизнис и да изработувате повеќе видови производи.
5. Реклама
За да успеете на пазарот, потребно е да се промовирате на вистинскиот начин, сепак, кога почнувате ретко кој знае за вас. Денес ова е најлесно преку социјалните мрежи, каде може да прикачите фотографии и видеа, а задоволните купувачи може да остават препорака или коментар. Ставете огласи, направете сајт или блог, се` што може бесплатно да направите, ви оди во прилог.
6. Усовршувајте се
Со што и да се занимавате, рецептот за успех се иновациите и усовршувањето. Компаниите кои стагнираат и не усвојуваат нови идеи, ги губат клиентите и конкуренцијата им ги превзема. Постојат многу информации на интернет што се бесплатни, па побарајте некоја идеја или поразговарајте со фамилијата и пријателите…Можеби токму тие ќе ви дадат некоја идеја од нивна перспектива.
7. Продажба
Постојат повеќе начини на продажба. Таа може да биде лична, по пошта или преку онлајн нарачки. Можете да ги понудите вашите производи и во некоја локална продавница, односно истите да бидат дел од нивната понуда.
8. Не се откажувајте лесно
Често се случува да не успееме во ваков потфат и ова да не премисли и да не натера да се откажеме од нашата цел. Меѓутоа, никогаш не е лесно и ретко се случува некој да успее преку ноќ. Упорноста најчесто се исплаќа, а имајте на ум дека правите нешто што го сакате и нема што да изгубите.