Актуелно 18.09.2023 11:28

Ако не сакате да плаќате сметки за струја – еве колку соларни панели ќе ви требаат за да бидете целосно независни

Ако не сакате да плаќате сметки за струја – еве колку соларни панели ќе ви требаат за да бидете целосно независни

Соларната енергија е еден од најчистите и најобновливите извори на енергија кој може да ja намали зависноста од фосилните горива и да ја смали емисијата на штетни гасови.

Сѐ повеќе домаќинства во светот се одлучуваат да инсталираат соларни панели на своите кровови и да произведуваат своја електрична енергија. Но, колку соларни панели се потребни за едно просечно домаќинство и како да се пресмета потребната моќност?

За да се одговори на ова прашање, прво треба да се знае колку електрична енергија троши едно домаќинство дневно и колку електрична енергија произведува еден соларен панел.

Едно просечно домаќинство во Македонија редовно користи бојлер, електричен шпорет, фрижидер, машина за перење, телевизор, компјутер и десетина сијалици. Најголеми потрошувачи на електрична енергија се топлинските уреди, како бојлерот и шпоретот, а потоа следуваат машината за перење и фрижидерот. Телевизорот, компјутерот и полначите за телефони се најмалите потрошувачи.

Според просечните податоци за моќноста и работното време на овие уреди, се добива дека едно просечно домаќинство троши 12,75 киловат-часа (kWh) дневно. Ова значи дека за да имаме независен фотоволтаичен систем, треба да произведуваме барем толку електрична енергија од соларните панели.

Еден просечен соларен панел има моќност од 250 вати (W) и работи 4-5 часа дневно со полн интензитет. Така, тој произведува 1.125 ват-часа или 1,125 kWh дневно. Ако ја поделиме потребната дневна потрошувачка од 12,75 kWh со производството од 1,125 kWh на еден панел, ќе добиеме дека ни се потребни најмалку 12 соларни панели за да имаме независен фотоволтаичен систем.

Секако оваа пресметка може да варира во зависност од различни фактори, како што е локацијата на објектот, климата, ориентацијата и нагибот на панелите, ефикасноста на панелите, енергетската класа на уредите и начинот на користење на електричната енергија. Затоа, секогаш е добро да се консултирате со стручни лица пред да одлучите да инвестирате во соларни панели. Тие ќе можат да ви дадат поточна пресметка и да ви препорачаат најдобро решение за вашите потреби и можности.

Меѓутоа, екипата на Денар разговараше и со граѓани кои веќе некое време користат соларен систем.

„Пред почетокот на летото решив да инвестирам во соларен систем за мојата викендица во Маркова Сушица, која ја користам за одмор и рекреација. Контактирав една фирма која се занимава со продажба и монтажа на соларни панели и ми дадоа понуда за автономен фотоволтаичен систем со 12 панели, инвертер, батерии и контролер. Цената беше прифатлива, околу 5.000 евра, и добив гаранција од 10 години. После неколку дена, екипата дојде и ги инсталираше панелите на кровот на викендицата и ги поврза со останатите компоненти. Од тогаш, јас уживам во бесплатна електрична енергија од сонцето. Немам потреба да се поврзувам со електричната мрежа и да плаќам сметки за струја. Соларниот систем ми обезбедува доволно енергија за да работат сите мои уреди во викендицата, како бојлер, шпорет, фрижидер, телевизор, компјутер и осветлување. Системот е тивок и нема движење на деловите, па не прави бучава. Исто така, системот има заштитни механизми кои спречуваат прегревање или претоварување на батериите. Јас сум многу задоволен од инвестицијата и ја препорачувам на сите кои имаат викендици или куќи кои не се поврзани со електричната мрежа – ни изјави 45-годишниот Драган В. од Скопје.