Актуелно 16.10.2023 09:12

Ако ништо друго, барем цената на огревното дрво е намалена

Ако ништо друго, барем цената на огревното дрво е намалена

Продавачите на дрво за огрев на стартот на грејната сезона велат дека цената е намалена за кубик, но и побарувачката на дрва.

„Оваа година е многу слаба, оваа година не е како претходните години. Поставува клима, пелети, прави нешто, исто со струја, некој плаќаат, некој не. Тоа е проблемот, не купувај. Цената е 4.600-4.700. Лани се продаваше за 5.500 денари, сега за 1.000 денари помалку. Под подот нема када“, вели Рафиз Камбери, сопственик на плац за продажба на огревно дрво за Алсат М.

Директорот на ЈП „Национални шуми“ Валентин Груевски вели дека годишната состојба со побарувачката на дрва е стабилизирана. Освен тоа, минатата година сме имале блага зима, па на многу домаќинства им останаа залихи.

Груевски нагласува дека цената на дрвото во јавното претпријатие е околу 3.100 денари за метар кубен, додека на приватниот пазар цената е намалена во однос на лани. За разлика во цената до 5.000 денари лани, оваа изнесува од 4.500 до 4.600 во зависност од градот.