Економија 17.10.2023 09:13

„Ако се затвори Суецкиот канал, цела Европа ќе гладува“

„Ако се затвори Суецкиот канал, цела Европа ќе гладува“

„Цената на храната, поради климатските промени, но и политички причини, ќе биде се поголема и повисока“, предупредува Ивица Кисиќ, декан на Земјоделскиот факултет во Загреб.

„Ако Суецкиот канал се затвори, цела Европа ќе биде гладна во тој момент. Ние не сме ни свесни за тоа“, рече тој во интервју за ХРТ.

По големиот пожар во фабриката „Драва интернешнл“ во Осиек, завладеа паника. Луѓето не сакаат да купуваат на пазарот во Осиек, се грижат дали почвата ќе биде долго време загадена и труена.

Дали загадениот воздух ќе влијае на нивното здравје? Дали здравото земјоделство е преценето? Која е цената на здравата животна средина? Во „Студија 4“ говореше Ивица Кисиќ, декан на Земјоделскиот факултет на Универзитетот во Загреб.

„За жал, морам да ве разочарам, големиот пожар во фабриката „Драва интернешнл“ не е зад нас, бидејќи проблемите дури сега доаѓаат, почвата на самото место е целосно загадена“, рече Кисиќ.

Тој нагласи дека во се имале среќа. „Да, имаше еколошка катастрофа, но за среќа немаше сезона на дождови во тој момент. Друга предност е што во тоа време дуваше југозападен ветер, па честичките беа разнесени наоколу, истакнува тој. Да дуваше ветерот кон Осиек последиците ќе беа многу поголеми“, рече тој.

Тој додаде дека рехабилитацијата ќе биде многу скапа за се да се врати во првобитната состојба.

„Рехабилитацијата ќе биде многу скапа“
Самата Осијечко-барањска жупанија нема да може да ја санира без помош од државата и европските фондови, ќе бидат потребни десетици милиони евра за санација на таа локација“, посочува тој. Тој рече дека заштитата на животната средина чини многу. Мора да издвоиме многу пари за да имаме еколошка храна, еколошки начин на живот“, посочува тој.

Дури и самото земјоделство придонесува за загадување. „Пестициди, уништување на биодиверзитетот, шишиња, хемикалии, вреќи за минерални ѓубрива… Екологијата чини, прашање е само дали можеме да најдеме пари за екологијата“, објасни тој.

Тој рече дека ЕУ ја променила својата стратегија со која се обидува пред се да ја заштити животната средина. „Целата таа стратегија, Европскиот зелен план, е фантастична, јас би и дал на ЕУ Нобелова награда за тоа“, рече тој.

Но, тој призна дека им замерува. „Истовремено, ЕУ дозволува увоз од трети земји кои ги немаат овие зелени политики, и јасно е дека нивните производи се поевтини на европскиот пазар. Не може да се дозволи увоз на пченица од тие други земји“, вели тој. .

„ЕУ не требаше да ги отвора границите за увоз од трети земји“
Еколошкото земјоделство и насоката во која оди ЕУ со стратегијата „од нива до маса“ има за цел да вклучи еколошко земјоделство на минимум 25 проценти од земјоделското земјиште во ЕУ до 2030 година. Кишиќ истакнува дека Хрватска е на околу 9 проценти. „Јас сум апсолутно за таа политика, можеме многу повеќе да направиме преку руралниот туризам и со продажба на локални производи во локални продавници и локални хотели“, посочува тој.

Здравата исхрана не е евтина
„Ако сакаш екологија, поскапува. Но, јас сум за етикетирање на производите во нашите продавници и да знаеш што купуваш преку таа ознака, односно дека ти гарантира дека купуваш еколошка“, истакнува тој.

„Цената на храната, поради климатските промени, но и политички причини, ќе биде се поголема и повисока. Цената на евтината храна е зад нас, храната стана еден вид оружје. Во иднина само ќе добива се повеќе и повеќе скапа“, рече тој и додаде дека зборот и за конвенционалната, но и еколошката храна, бидејќи ќе биде се потешко да се произведува.

Што ќе се случи ако се затвори Суецкиот канал?
„Готово е, цела Европа ќе биде гладна во тој момент. Не сме свесни за тоа, а веќе со појавата на ковид, тие долги синџири на снабдување почнаа малку да се затвораат, почнаа да се фокусираат на сопственото производство. , а тоа ќе следи и во иднина“, нагласува.