Економија 26.03.2024 09:35

Акциите на Боинг растат по промената на раководството на компанијата

Акциите на Боинг растат по промената на раководството на компанијата

Извршниот директор на Боинг, Дејв Калхун, најави дека ќе се повлече од функцијата на крајот на годината по серијата несреќи во еден од најголемите американски производители на авиони.

Ниту Лари Келнер, уште еден од лидерите на компанијата, планира да се кандидира за реизбор на висока функција, пренесува АП. Боинг, исто така, објави дека Стен Дил, претседател и извршен директор на единицата за комерцијални авиони, ќе се повлече од компанијата, пренесува агенцијата Бета.

Промени во управувањето

Акциите на Боинг скокнаа за 2,1 отсто откако производителот на авиони објави големо менување на менаџментот.

Компанијата кон крајот на февруари соопшти дека раководителот на нејзината програма за производство на патнички авиони 737, Ед Кларк, заминува како дел од менаџментот неколку недели откако вратата на авионот паднала за време на лет над Орегон.

Акциите на Боинг паднаа за повеќе од 27 отсто во 2024 година по инцидентот. ()