Економија 27.06.2024 12:07

Амазон за прв пат надмина вредност од две билиони долари

Амазон за прв пат надмина вредност од две билиони долари

Амазон ја надмина пазарната вредност од 2 билиони долари за прв пат во попладневното тргување во средата. Порастот на вредноста на акциите на Амазон доаѓа нешто повеќе од една недела откако Nvidia достигна 3 билиони долари и накратко стана највредната компанија на Вол Стрит.

Чиповите на Nvidia се користат за напојување на многу апликации за вештачка интелигенција, а нивната вредност се зголеми како резултат. Амазон, исто така, направи големи инвестиции во вештачката интелигенција бидејќи глобалниот интерес за технологијата се зголеми.

Голем дел од фокусот на компанијата е ставен на производи фокусирани на бизнисот, вклучително и модели со вештачка интелигенција и чет-бот наречен К, кој Амазон го става на располагање на бизнисите користејќи ја својата единица за пресметување облак AVS.

Во април, извршниот директор на Amazon, Енди Џеси, рече дека способностите за вештачка интелигенција повторно го забрзале растот на AVS и дека е на пат да достигне 100 милијарди долари годишен приход.

Единицата го забави растот минатата година бидејќи компаниите ги намалија трошоците во услови на висока инфлација.

Технолошкиот гигант, исто така, инвестираше 3 милијарди долари во Anthropic со седиште во Сан Франциско за да развие таканаречени основни модели кои поддржуваат генеративни системи за вештачка интелигенција.

Амазон исто така прави и дизајнира свои чипови со вештачка интелигенција.

Најнови вести