Актуелно 09.02.2024 13:16

Андонов: Стратешките инвестции ќе обезбедат зголемена енергетска независност

Андонов: Стратешките инвестции ќе обезбедат зголемена енергетска независност

„Стратешките инвестиции се компактибилни и ќе придонесат за зголемување на енергетската независност. Само со четирите проекти можеме да го замениме целото производство на РЕК Битола за последните 4-5 години,“ посочи Виктор Андонов, директор за развој во емисијата „24 Анализа“ на ТВ 24, во врска со изградбата на новата гасна централа, дел од четирите стратешки инвестиции вредни ноколу 800 милиони евра.

Тој потенцираше дека одржливиот развој на економијата ќе е поткрепен од државни и приватни инвестиции.

„Фокусирани сме да направиме енергетска транзиција во Кичево и Битола поради работата на ТЕЦ Осломеј и РЕК Битола – објекти носители на енергетската независност чии животен век изминува. Ние тоа како држава им го должиме на граѓаните. И затоа ќе градиме таму објекти гасно- комбинирани постројки,” посочи Андонов.