Живот 26.06.2024 11:19

Apple е првата компанија обвинета за прекршување на Законот за европски дигитални пазари

Apple е првата компанија обвинета за прекршување на Законот за европски дигитални пазари

Apple е првата компанија која е официјално обвинета откако Европската комисија започна неколку истраги во март

Apple сега е официјално првата технолошка компанија која се соочи со обвинувања за прекршување на Европскиот закон за дигитални пазари (DMA). Европската комисија заклучи дека политиките на Apple во App Store ја нарушуваат конкуренцијата и ги спречуваат програмерите да ги насочуваат корисниците кон алтернативни понуди надвор од платформата на Apple.

Европската комисија тврди дека Apple не се придржува до правилото кое им дозволува на програмерите да ги насочуваат корисниците кон понуди надвор од App Store. Маргрет Вестагер, еврокомесар за конкуренција, рече: „Насоките се клучни за обезбедување конкуренција на дигиталните пазари и овозможување на потрошувачите да бидат информирани за подобри понуди“.

Законот за дигитални пазари бара од Apple и другите големи технолошки компании, како што се Alphabet, Amazon, ByteDance, Meta и Microsoft, да се усогласат со новите правила за поттикнување на конкуренцијата. Сите тие мораа да бидат во согласност со правилата до март 2024 година.

Apple е првата компанија која е официјално обвинета откако Европската комисија започна неколку истраги во март. Компанијата има рок до март 2025 година да одговори на овие наводи пред да се очекува конечна одлука.

Доколку се утврди дека ги прекршил правилата, Apple може да биде казнет до 10% од годишната глобална заработка, што е околу 38 милијарди долари. За повторени прекршоци, казната може да се зголеми на 20%.

Претходно, Apple беше казнет со 1,84 милијарди евра за слични практики пријавени од Spotify во 2020 година. Новото обвинение, исто така, вклучува истрага за поддршка за алтернативни продавници за апликации на платформата iOS и контроверзниот „Core Technologies Fee“ на Apple.

Вестагер, исто така, најави дополнителна истрага против Apple поради правилата поврзани со алтернативни продавници за апликации и странично оптоварување. „Нашата мисија е да обезбедиме фер конкуренција и да им овозможиме на корисниците и програмерите да имаат пристап до алтернативи“, нагласи Вестагер.

Apple, од друга страна, рече дека регулаторните нејаснотии поврзани со DMA го одложуваат пуштањето во употреба на клучните функции на iOS 18 на европските корисници, тврдејќи дека барањата за интероперабилност може да ја загрозат приватноста и безбедноста на податоците на корисниците.