Актуелно,Мозаик 20.04.2018 11:22

Архитектонски чуда кои ќе бидат претставени во 2018

Архитектонски чуда кои ќе бидат претставени во 2018

Новите технологии и напредокот во сите сегменти од животот овозможија архитекти да сфатат што се замислиле.

Модерните згради се поинтересни и неверојатни, и неверојатни дела на имагинација се прават низ целиот свет. Ова се некои од најистакнатите архитектонски креации што треба да се претстават во текот на оваа година, според изборот на страницата “Дорноб”.

Хотелот Морфеус – Макао, Кина

Често се нарекува како првиот егзоскелет  на светски висока надморска височина во слободни форми, Морфеј Хотелот претставува работата на меѓународно реномирани казино Градот на соништата на чудата, која се наоѓа во Макао. Се смета за модерно архитектонски чудо, овој хотел е дизајниран во 2016 година и беше создадена во визијата на познатиот архитект Zaha Адид, кој за жал почина во истата година.

 


Голем египетски музеј – Гиза, Египет

Heneghan Peng Architects се соочи со големи предизвици во дизајнирањето и изградбата на зградата на Големиот египетски музеј во Газа. Тој беше прогласен за најголемиот археолошки музеј во светот и создаде голем платото во близина на Големата пирамида, која е една од седумте чуда на античкиот свет.


ARC електрана во Копенхаген

Новата инвестиција на данскиот вундеркинд, Bjarke INGELS, е дизајниран да Четириесет и три години централа ARC во Копенхаген. Постигнувајќи врвен инспиративен сјај, оваа високотехнолошка структура се вклопува уметнички со радикален дизајн со еколошки одговорна архитектура. Изградена од алуминиум, оваа фабрика е дизајнирана да согорува 400.000 тони ѓубре секоја година и произведува доволно енергија за 60.000 локални домаќинства.


Нанџинг зелени кули – Нанџинг, Кина

Во регионот познат по највисоките емисии на јаглерод диоксид на планетата, облаците на Нанџинг зелени кули не можат да добијат подобро и потопло добредојде. Оваа вертикална шума е создавање на архитект Стефан Боери, кој стана светски познат откако ги создаде своите вертикални шуми во Милано, токму пред четири години. Овој втор италијанскиот чудо поседува неверојатна бројка од 1.100 дрвја и 2.500 различни цветаат растенија, од кои служат како шарени сунѓери за чистење на воздухот во овој загадена урбана средина.

Националниот меморијален центар за мир и правда – Монтгомери, Алабама

И покрај последните неколку векови, дека ова место поврзани со несреќна и многу насилни настани, се води дебата околу Конфедерацијата статус и прашањата на монументални градби, правда иницијатива за еднакви и архитектонската компанија Бостон МАСА Design Group стоички продолжи да се изгради прототип неговата Национално спомен за објектот мир и правда во оваа јужна американска држава. Комеморативниот проект е единствената национална меморијална донација посветена на жртвите на линчувањето.