Економија 23.05.2018 12:44

Автбуска карта 7 денари, цигари 80, а бананите 25 денари: Ова е земјата со најниски цени во светот

Автбуска карта 7 денари, цигари 80, а бананите 25 денари: Ова е земјата со најниски цени  во светот

Во многу тешка еконосмка ситуација која ја погодува целата планета граѓаните гледаат што е можно помалку пари да потрошат на основни животни потреби.

 

 

Една од земјите со многу низок животен стандард, но според процнките на разни аналитичари и следната светска сила е Индија. Има повеќе од милијарда жители, што ја прави втора најмногубројна земја на светот после Кина, а уште еден проблем со кој се соочува оваа земја е густата населеност.

Оптимистично за оваа земја е што бројот на припадници на средната класа расте, а лошиот животен стандард доел до тоа и странските инвеститори да бидат заинтересирани за тоа подрачје.

И покрај сите тешкотии, ако се најдете во Индија и седнете во ресторан, може да нарачате сок кој ќе ве чини десетина денари, секако во рупи, според продатоците на сајтот numbeo.com

Можте слободно да се возите со такси бидејќи нма да ве чини повеќе од 60 денари за 1 километар возње, а автобуската карта најмногу може да ве чини 7 денари.

Литар млеко може да набавите за 25-30 денари.

Цената на овојшјето е исто повола, па може да упите 1 килограм банани за помалку од 30 денари, килограм јаболка за 70 денари, а 1 илограм портокали чини околу 40 денари.

Квалитетни цигари чинат околу 80 до 90 денари. Просечната плата изнсува 500 евра,но се чини дека тој податок не е релевантен, со оглед на големата социјална разлика во земјата.