Банкарство 13.09.2023 11:21

Банките во ЕУ нема да можат да ги прекинат правата на клиентите без најава

Банките во ЕУ нема да можат да ги прекинат правата на клиентите без најава

Европскиот парламент на пленарна седница ја потврди Директивата за потрошувачки кредити со која се усогласуваат правилата за потрошувачки кредити во земјите членки на Европската Унија.

Директивата на Европскиот парламент и Советот на ЕУ ќе ја замени постоечката од 2008 година. Како што предложи Комисијата, ќе опфати повеќе видови кредити, ќе пропишува појасна комуникација меѓу банките и потрошувачите и ќе ги спречи да ги укинат правата на минусите како и можноста за плаќање на рати, без најава.

Предлогот доби широка поддршка меѓу политичките групи во Европскиот парламент, а во извештајот што го подготви членката на Клубот на левицата, Катерина Конечна, се бара банките да им ги дадат основните информации на потрошувачите „јасно, концизно и видливо“, пишува Сеебиз.

Хрватскиот пратеник Томислав Сокол, кој беше известувач во сенка за оваа директива пред Европската народна партија, посочува дека за хрватските граѓани е особено важно што „се работи за многу појасно регулирање“ на односот меѓу банките и потрошувачите, „главно за дел кој се однесува на минус на сметка“.

„Хрватската влада во голема мера го реши тоа со банките со меморандум, но ние сега го дефинираме со единствен европски закон кој ќе биде обврзувачки и нема да зависи од добрата волја на банките“, објаснува Сокол.

Земјите-членки ќе имаат три години да ги усвојат одредбите од директивата на ЕУ.

Сокол толкува дека според усвоената Директива „повеќе нема да може да се наплати круцијалниот вишок одеднаш“, а нивното откажување „ќе треба однапред да се објави и да се наплати на најмалку 12 рати“.

„Без согласност на потрошувачот нема да може да се зголеми минусот на сметката и евентуално да се оди во тивко пречекорување каде каматните стапки се многу повисоки. Веста е дека секој потрошувачки кредит ќе мора да содржи известување за можни штетни последици по потрошувачите“, објаснува европратеникот на ХДЗ.

Сокол додава дека студијата на Европскиот парламент покажала дека 340 милиони сметки во Европа се во минус и дека тоа не е проблем кој ја засега само Хрватска. Тој, исто така, посочува дека новата директива е „првиот законодавен акт кој на европско ниво го кодифицира правото да се биде заборавен и заштитата од дискриминација на граѓаните кои закрепнале од рак“, односно дека „здравствените податоци не можат да се користат кога утврдување на кредитната способност“.