Живот 22.02.2024 09:30

Банкнотите со ликот на британскиот крал Чарлс во оптек од 5 јуни

Банкнотите со ликот на британскиот крал Чарлс во оптек од 5 јуни

Банкнотите со ликот на британскиот крал Чарлс Трети ќе бидат пуштени во оптек од 5 јуни оваа 2024 година, соопшти денеска Банката на Англија.

Дизајнот беше претставен пред повеќе од една година. Слика од кралот ќе се појават на апоените од пет, 10, 20 и 50 фунти и тие ќе се користат заедно со постоечките хартиени платежни средства со ликот на кралицата Елизабета.


bankofengland.co.uk
Новите пари, се наведува, постепено ќе ги заменат изветвените банкноти и треба да ја задоволат растечката побарувачка за нови британски хартиени пари. ()