Економија 23.02.2024 09:35

„Bayer“ ја намали дивидендата на законски минимум за да го ограничи својот долг

„Bayer“ ја намали дивидендата на законски минимум за да го ограничи својот долг

„Bayer“ планира да ја намали својата дивиденда за 95% во обид да го плати долгот во време кога германската компанија се обидува да се опорави од повеќе кризи, вклучително и бранот судски спорови за хербицидот „Roundup“.

„Bayer“ ќе претстави план да им понуди на инвеститорите 11 евроценти по акција за фискалната 2023-та година, од 2,40 евра претходната година, соопшти компанијата.

Новата политика, која има за цел да ги исплати „законските побарувања во текот на минимум три години“, е дел од поширокиот притисок на извршниот директор Бил Андерсон да ја сврти компанијата која се бори.

Андерсон веќе има имплементирано оперативни промени насочени кон забрзување на донесувањето одлуки, намалување на менаџерските слоеви и елиминирање на илјадници работни места. Тој, исто така, ја разгледува стратегијата на конгломератот, кој моментално вклучува три поделби фокусирани на генетски модифицирани семиња, фармацевтски производи и здравствени производи.

„Bayer“ се задолжи со купувањето на компанијата за семиња со ГМ на „Monsanto“ во 2018-та година во вредност од 63 милијарди долари, што го донесе „Roundup“ и се бори да се справи со товарот во услови на големи правни трошоци и зголемени каматни стапки. Компанијата имаше нето финансиски долг од 38,7 милијарди долари заклучно со 30 септември, покажа неодамнешното поднесување.

Намалувањето на дивидендата ќе му заштеди на „Bayer“ околу 2,3 милијарди евра во секоја од следните три години, изјави Чарли Бентли, аналитичар во „Jefferies“. Но, со судски спорови и парични обврски сè уште високи, компанијата најверојатно ќе мора да прибегне кон други „главни стратешки акции“ за да ја врати рамнотежата, забележа Бентли.

„Bayer“ веќе вети 16 милијарди долари за да го реши спорот „Roundup“ со американските тужители кои тврдеа дека производот предизвикува рак. „Bayer“ е категоричен дека хербицидот е безбеден. Компанијата сè уште треба да одговори на десетици илјади поплаки за ова прашање, при што инвеститорите и аналитичарите се прашуваат дали компанијата ќе мора да ги зголеми трошоците. „Bayer“ треба да се справи и со скапи судски спорови за други производи на „Monsanto“, вклучувајќи го и хербицидот Дикамба.

Компанијата се соочува и со други предизвици. Цените на земјоделските производи паѓаат, ограничувајќи ја продажбата на одделот за ГМ семиња. Фармацевтскиот оддел се бори со патентите кои истекуваат на лековите со голема продажба, како што се лекот Ксарелто за нарушувања на крвта и растворот за очни болести Аилија и може да се бори да оствари профит до крајот на деценијата.

Во ноември, Андерсон рече дека очекува компанијата да генерира нула бесплатен готовински тек и покрај приходите од речиси 50 милијарди евра во 2023-та година, нарекувајќи го тоа „едноставно неприфатливо“. Подоцна истиот месец, „Moody’s Investors Service“ ја намали прогнозата на „Bayer“ од стабилна на негативна, наведувајќи ја низата лекови во развој и правните проблеми што ги намалија нејзините акции и обврзници.

Акциите на „Bayer“ пораснаа за околу 1% во вторникот, но паднаа за повеќе од 70% по договорот со „Monsanto“.

„Еден од нашите врвни приоритети е намалување на долгот и зголемување на флексибилноста. Нашата ревидирана политика за дивиденда, која го зема предвид придонесот на инвеститорите и не беше земена лесно, ќе ни помогне да го направиме тоа“, уверен е Андерсон. ()