Актуелно 27.05.2024 09:12

Бислимовски не ја исклучува можноста за намалување на цената на струјата

Бислимовски не ја исклучува можноста за намалување на цената на струјата

Инвестициите во сончевата енергија и помогна на државата да го намали увозот на енергија и со тоа може да дојде до намалување на цената на струјата за домаќинствата. Ова го изјави директорот на Регулатпрмата Комиија за Енергетика, Марко Бислимовски, кој подвлече дека се прават анализи за проширување на бесплатната тарифа.

Евтината тарифа на струјата која моментално е од 13 до 15 часот може да се продолжи за еден час.

Бислимовски, во интервјуто за Радио Слободна Европа, објасни дека производството на електрична енергија од фотоволтаични панели во 2023 година е зголемено за речиси 300 отсто, додека трендот на изградба на нови фотоволтаици продолжува и годинава.