Економија 06.03.2024 08:37

Биткоинот ја достигна највисоката вредност на сите времиња

Биткоинот ја достигна највисоката вредност на сите времиња

Цената на биткоинот достигна историски максимум, поттикната од зголемената побарувачка од инвеститорите, според експертите.

Криптовалутата достигна 69.000 долари во текот на тргувањето во вторникот, надминувајќи го претходниот максимум остварен во ноември 2021 година.

Порастот доаѓа откако на криптовалутата ѝ беше дадено зелено светло за вклучување во инвестициски производи во САД минатиот месец. Американската Комисија за хартии од вредност неволно на почетокот од јануари го одобри тргувањето со првите боткоин фондови со кои се тргува на берзата (ETF)

ETF ја следи цената на сопствностите како што се златото, обврзниците или криптовалутите, што значи дека луѓето можат да инвестираат без да мора самите да ги купуваат средствата.

Американскиот регулатор остана скептичен во однос на криптовалутите, велејќи дека „не го поддржува или поддржува биткоинот“ во својата одлука.

Како и да е, овој потег поттикна бран кај инвеститорите кои вложуваат пари во спот-биткоини ETF-овите, лансирани од големи инвестициски фирми како што се „BlackRock“ и „Fidelity“.

Биткоинот се приближува до своето следно „преполовување“ во април, што ја ограничува стапката со која може да се издаваат нови виртуелни монети, а се случува приближно на секои четири години.

Очекувањата за ограничена понуда, придружено со растечката побарувачка на инвеститорите ги зголемија цените, велат експертите. ()