Економија 29.01.2024 12:50

Биткоинот се извлече од продажниот притисок

Биткоинот се извлече од продажниот притисок

Биткоинот се лизна под психолошкото ниво од 40.000 поени во текот на неделата и исто така беше повеќе од 20 отсто подалеку од вредноста што ја достигна веднаш откако SEC одобри биткоин ETF.

Продажниот притисок потоа се намали и во петокот биткоинот се искачи над 42.000 долари, што е добра основа за понатамошен раст. Ако првите податоци покажаа дека односот помеѓу продажбата на фондот Bitcoin Trust (GBTC) на Grayscale од една страна и купувањето на десет новосоздадени ETF фондови од друга страна е избалансиран, аналитичарите на Bloomberg Intelligence известија дека фондот GBTC е бројчано поминат со осум милијарди долари одливи (и понатаму е убедливо најголемиот фонд од ваков вид со 22 милијарди долари капитал), додека новите спот ЕТФ привлекоа околу 4 милијарди долари капитал во првите шест дена.

Во изминатата деценија, купувањето акции во Bitcoin Trust управуван од Grayscale беше еден од ретките начини на кои инвеститорите се здобија со изложеност на биткоин без да го купуваат директно, заштедувајќи, на пример, отворање сметка на берза за криптовалути. Фондот ги искористи собраните пари за купување биткоини, а цената на акциите на фондот природно се движеше во согласност со перформансите на биткоинот. Долго време, GBTC беше наведен со значителен попуст на нејзината основна инвестиција (во декември 2022 година, попустот беше речиси 50 проценти), а кога беше трансформиран во ETF, тој попуст беше разводнет. Затоа, инвеститорите земаа профит и претпочитаа да се преселат во преостанатите биткоин ЕТФ, кои имаат пониски надоместоци. Имено, GBTC наплаќа провизија од 1,5%, останатите само околу 0,2%. ()