Финансии 12.09.2023 08:29

Бизнисот бара да учествува во рекреирањето антикризни мерки

Бизнисот бара да учествува во рекреирањето антикризни мерки

Граѓаните чекаат мерки против поскапувањето, Владата купува време за да ги донесе. Се уште се прават анализи и се консултираат засегнатите од бизнисот.

Кога ќе се дизајнираат, ќе бидат објавени. Или оваа недела или наредната, но можно е и после таа, велат од власта. Бизнисот пак, прв пат за нов пакет мерки слушнал од медиумите. Бараат и тие да бидат вклучени во креирањето, да се слушат и нивните мислења и ставови.

Владата со ребалансот издвои 74 милиони евра за 9 пакет антикризни мерки. Што ќе содржи, не се открива, но најголем дел од парите ќе бидат наменети за субвенции во енергетскиот сектор, како поддршка во сметките за струја, а ќе има и помош за најранливите категории на граѓани.

Со владина одлука ќе се интервенира и кај одредени прехранбени производи. Не се исклучува опцијата замрзнување на цени или ограничување на маржи.