Актуелно 11.03.2019 15:17

Бранко Тричковски не се појави во судница против Тони Михајловски

Бранко Тричковски не се појави во судница против Тони Михајловски

Во Кривичниот суд денеска се одложи рочиштето „Бранко Тричковски против Тони Михајловски“ – актерот и член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ. Во судницата дојде само обвинетиот Михајловски и неговиот адвокат, додека Тричковски не се појави, па судијата на шала прокоментира:„Тричковски го нема а? А да го донесеме со комбе следниот пат?“.

Михајловски пред судот се изјасни за невин и додаде дека погрешно е протолкуван неговиот Фејсбук статус.
-Не сум имал никаква намера и немам никакво криминално досие, рече тој.

Јавното обвинителство поднесе обвинителен предлог против Тони Михајловски за сторено кривично дело загрозување на сигурноста (член 144 став 4 од Кривичниот законик), поради закана за убиство на новинарот Бранко Тричковски објавена на социјалната мрежа „Фејсбук“. За ова дело е пропишана казна затвор од 5 години или потешка казна.

Михајловски на својот Фејсбук профил на 16 јуни 2017 напиша: „Јас Бранко Тричковски можам да го убијам и да не ми трепне око. Прости ми Боже“.

Рочиштето е одложено за 16 април.