Живот 25.10.2023 14:18

Британија планира да испрати астронаути во орбитата на првата самостојна британска мисија

Британија планира да испрати астронаути во орбитата на првата самостојна британска мисија

Четворица британски астронаути наскоро би можеле да се упатат во орбитата на целосно британска мисија. Американска компанија која организира посети на Меѓународната вселенска станица (ИСС) го развива планот, пренесува Би-Би-Си.

Добиј ги најважните вести, бесплатно на Viber
Аксиом со седиште во Хјустон потпиша меморандум за разбирање со Вселенската агенција на Обединетото Кралство за да се обиде да го оствари планот. Проектот веројатно би чинел 200 милиони фунти или повеќе, но идејата е тој да се финансира комерцијално. Нема да има придонес од даночните обврзници во ОК. Аксиом изјави за Би-Би-Си дека разговорите со корпорациите и институциите заинтересирани за обезбедување финансии веќе се во тек.

Последниот поединец од Обединетото Кралство што отишол во орбитата бил Тим Пик, кој полетал до ИСС како астронаут на Европската вселенска агенција (ЕЦА) во 2015 година.

„Ова е возбудлива можност и всушност единствена. Никој досега не направил „национална мисија“, коментира тој.

Деталите во моментов се ретки. Ниту еден екипаж не е избран, ниту се уште постои концепт како би бил избран. А ниту дестинацијата не е поправена. Во моментов, сите мисии организирани од Аксиом користеле капсули кои припаѓаат на компанијата СпејсИкс на претприемачот Илон Маск за да ги однесат астронаутите-учесници на ИСС.

Но, британската мисија може да биде и слободен патник. Тоа е да се каже, екипажот би поминал неколку денови кружејќи околу Земјата само во нивната капсула, спроведувајќи научни експерименти и изведувајќи теренски активности, пред потоа да се врати на Земјата.

Кога би била мисијата да ја посети ИСС, американската вселенска агенција (НАСА) би инсистирала на одредени услови, од кои еден би бил вклучување во екипажот на искусен астронаут. Многу малку носители на пасоши во ОК го исполнуваат овој критериум, при што самиот Тим ​​Пик е очигледен кандидат за командант.

Аксиом, кој е основан од поранешен функционер на НАСА задолжен за ИСС, досега има реализирано две мисии, а третата ќе биде поставена следната година.

Овие рани потфати обезбедија можности за лет за поединци со висока нето вредност и за астронаути финансирани од владата кои не се дел од редовните ротации на екипажот на станицата. Но, ако новата вселенска економија во ниската орбита на Земјата сака да се развива одржливо, таа мора да се движи подалеку од милијардерите и владините фондови. Мора да повлече сектори кои традиционално не биле вклучени во вселенската активност.

Главниот директор за приходи на Аксиом, Тејпол Бхатиа, ја пофали Вселенската агенција на Обединетото Кралство (ОКСА) за нејзината напредна стратегија. Агенцијата стави акцент на создавање приватна поддршка за бранот нови вселенски компании.

„Велика Британија е во многу уникатна позиција во моментов и во лидерска позиција за оваа транзиција кон комерцијализација на вселената“, рече Бхатија за Би-Би-Си.

Извршниот директор на ОКСА, Пол Бејт смета дека мисијата претставува сложен напор, кој ќе бара од нив да се осигураат дека екипажот ќе биде добро избран и добро обучен за се да се одвива безбедно.

„Постои и науката што сакаме да ја видиме како завршена во самата мисија и имаме многу експертиза во изборот на микрогравитациски експерименти, гледајќи ги на пример знаците на стареење. Но, она што навистина ми се допаѓа кај овој пристап е тоа што има комерцијална природа, што е во срцето на она што го прави Вселенската агенција на ОК“, вели тој.

Не е јасно кога точно ќе започне мисијата „Аксиом-Велика Британија“. Финансирањето треба да се обезбеди, а профилот на мисијата целосно да се мапира. Исто така, ако оди до вселенската станица, НАСА има само ограничен број на слотови достапни годишно за прифаќање на комерцијални посетители – иако дебело наплаќа за можноста, со „пансион и сместување“ со цена над 100.000 фунти за ноќ по поединец.