Економија 14.09.2023 12:26

Бугарските партии притискаат да се прекине увозот на руска нафта

Бугарските партии притискаат да се прекине увозот на руска нафта

Пратениците од економската комисија во бугарскиот парламент во прво читање изгласаа укинување на отстапките за увоз на руска нафта пред предвидениот рок. Тоа мора да се направи во рок од еден месец по усвојувањето на законската измена. Дополнително, со промена на друг закон (Законот за административно регулирање на стопанските дејности поврзани со нафтата и нафтените деривати), се предлага во т.н. рафинерија „Лукоил Нефтохим“ во Бургас, да влезе специјален трговски управител назначен од државата.

Ова ќе се случи ако се утврдат околности кои ја загрозуваат националната безбедност, снабдувањето со критични ресурси, како сурова нафта и горива, или ако се прекршат меѓународните рестриктивни мерки, како што се санкциите против Русија, пишува „Сегабгњус“. Специјалниот комерцијален менаџер ќе го именува Националното собрание на предлог на Владата, првично на 6 месеци, со можност за уште 6 месеци. Предлог-законот е донесен неколку дена пред летниот одмор на пратениците, а автори се Бојко Борисов, Кирил Петков, Дељан Пеевски и Христо Иванов. Во своите причини тие изјавуваат дека ова отстапување не е неопходно, дека ја загрозува националната безбедност и дека државата мора да ја зајакне контролата врз активностите на рафинеријата Бургас.

Како примери се Германија и Италија, чии рафинерии престанаа да увезуваат руска нафта. Отстапувањето во однос на санкциите за увоз на руска нафта во ЕУ и беше дадено на Бугарија до крајот на 2024 година. Доколку законот конечно биде усвоен до крајот на септември, тогаш од почетокот на ноември „Лукоил Нефтохим“ мора да започне само со неруска нафта. Пратениците сепак оставаат можност овој рок да се продолжи доколку Советот за безбедност на Советот на министри оцени дека е недоволен.