Економија 02.10.2023 09:10

Цените на нафтата се зголемија за над 25 отсто во третиот квартал

Цените на нафтата се зголемија за над 25 отсто во третиот квартал

На светските берзи цените на нафтата пораснаа минатата седмица и со тоа ги зголемија добивките во третиот квартал на повеќе од 25 отсто, што е последица на намалувањето на производството на Организацијата на земјите извознички на нафта (OPEC) и нејзините сојузници.

На лондонскиот пазар цената на барелот минатата седмица порасна за 2,2 отсто, на 95,30 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 1 отсто, на 90,97 долари. Така, во целиот трет квартал цената на барелот на лондонскиот пазар порасна за 27 отсто, а на американскиот за 29 отсто. По минатонеделниот раст, цената на барелот на лондонскиот пазар е во плус во однос на почетокот на годината за околу 11 отсто, а на американскиот пазар за околу 13 отсто.

Ова е резултат на неодамнешните одлуки на Саудиска Арабија и Русија за намалување на производството. Овие водечки светски извозници ќе ги намалат испораките до крајот на оваа година за вкупно 1,3 милиони барели дневно. И преостанатите членки на OPEC и сојузниците на картелот се согласија да го намалат производството. На овој начин овие земји се обидуваат да ги задржат зголемените цени на нафтата со оглед на тоа што побарувачката слабее поради забавувањето на растот на најголемите светски економии.

Бидејќи каматните стапки во САД и во еврозоната се очекува да останат покачени подолг период од претходно проценетите поради високата инфлација, се очекува дополнително забавување на растот на овие економии, а со тоа и на побарувачката за „црното злато“. Од друга страна, трговците се надеваат на забрзување на растот на кинеската економија, најголемиот светски увозник на нафта. Ова е една од најважните причини за минатонеделното поскапување. Имено, побарувачката за гориво во Кина се очекува да зајакне за време на седумдневниот одмор кој започна во петокот.

„Зголемените домашни и меѓународни патувања во текот на празникот Златна седмица ја зголемуваат кинеската побарувачка на нафта“, напишаа аналитичарите на ANZ во белешката до клиентите.

По силниот раст во третиот квартал, економистите во анкетата на Reuters прогнозираа дека цената на барелот на лондонскиот пазар ќе изнесува просечни 89,85 долари во четвртиот квартал. До крајот на годината на цените најмногу ќе влијае намалувањето на понудата од Саудиска Арабија и Русија, но растот на цените кон нивото од 100 долари за барел може да биде забавен од неповолните економски движења, сметаат повеќето аналитичари.