Економија 24.11.2023 09:30

Централната банка на Турција ја зголеми каматната стапка на 40 отсто

Централната банка на Турција ја зголеми каматната стапка на 40 отсто

Турската централна банка направи уште едно големо зголемување на каматните стапки во четвртокот во обид да ја спречи двоцифрената инфлација што ги остави домаќинствата да се борат да си дозволат доволно пари за да ги задоволат основните потреби.

Банката ја зголеми референтната каматна стапка за пет проценти на 40 проценти, што е нејзино шесто големо зголемување на стапката по ред. Во исто време, инфлацијата во Турција во октомври достигна 61,36 отсто, пренесува АП. Централната банка најави дека наскоро ќе стави крај на зголемувањето на каматните стапки.

„Сегашното ниво на монетарно затворање е значително блиску до нивото потребно за воспоставување на дезинфлациска стапка. Поради тоа, темпото на монетарно затегнување ќе се забави и за краток временски период ќе се заокружи циклусот на затегнување“, соопштуваат од централната банка.

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган долго време беше поборник за неортодоксно намалување на каматните стапки за борба против инфлацијата и ги отпушти гувернерите на централните банки кои се спротивставија на неговото намалување на каматите. ()