Економија,Живот 23.04.2018 20:23

Човекот и роботот како колеги

Човекот и роботот како колеги

Фабриката на иднината е вмрежена и интелигентна. На најголемиот светски индустриски саем во Хановер, кој синоќа го отвори Ангела Меркел, може да се видат најновите технологии. Учествуваат околу 5.000 излагачи од 75 земји

Добри вести стигнаа уште пред официјалниот почеток на саемот: ЕУ и Мексико во голема мера се согласни околу новиот договор за слободна трговија. Новиот трговски пакет предвидува со речиси сите стоки да може да се тргува без царини. Моментот на објавување не може да биде поповолен: Мексико е земја-партнер на годинешниот саем во Хановер. Мексиканците сакаат да се покажат во најдобра светлина и бараат нови пазари, откако од север им дува прилично ладен ветер, поради протекционистичките мерки на американскиот претседател Доналд Трамп.

„Мексико сака да се покаже како исклучително занимлива локација, а исто така и извозник, и тоа не само во САД, туку и во другите делови од светот“, изјави директорот на саемот, Јохен Кеклер за Дојче веле. Најголемата економија во Латинска Америка ита на светските пазари и е голем поборник на слободна трговија.

На отворањето на саемот синоќа во Хановер (22.04) германската канцеларка Ангела Меркел и претседателот на Мексико, Енрике Пења Нието исто така го истакнаа значењето на слободната трговија. Нието во Хановер доведе делегација од 450 луѓе, вклучувајќи пет министри и шефови на 30 водечки фирми. На самиот саем се присутни 150 мексикански компании.