Живот 14.09.2023 14:50

Дали е пронајдено најголемото наоѓалиште на литиум во светот?

Дали е пронајдено најголемото наоѓалиште на литиум во светот?

Можеби најголемото наоѓалиште на литиум досега во светот е пронајдено во Америка. Според проценките, ова наоѓалиште би можело да содржи дури 40 милиони тони од реткиот метал, а моменталниот рекорд е 23 милиони тони.

Депозити на литиум откриени во вулкански кратер долж границата Невада-Орегон може да содржи до 40 милиони тони редок метал. Ова е веројатно најголемото вакво наоѓалиште во светот, кое би можело да има огромно влијание врз индустријата за електрични возила, според една нова студија.

Се проценува дека наоѓалиштето скриено во МекДермит Калдера содржи помеѓу 20 и 40 милиони тони литиум, што би било речиси двојно повеќе од сегашниот рекорд од околу 23 милиони метрички тони пронајдени во текот на летото под боливиска солана, објавија истражувачите во Science Advances.

Исто така, значително ќе ги зголемат вкупните резерви на литиум во САД, кои претходно се проценуваа на само еден милион метрички тони.

Белгискиот геолог Аноук Борст рече дека ако проценката се покаже како точна, ненадејната презаситеност на американскиот литиум – метал што го бараат производителите на електрични возила – може да има глобални последици.

„Тоа би можело да ја промени динамиката на снабдувањето со литиум на глобално ниво, во однос на цената, безбедноста на снабдувањето и геополитиката. САД би имале свои резерви на литиум, а индустриите помалку би се плашеле од недостиг на снабдување“, изјави Борст за Chemistry World.

Производителите на електрични возила се жалеа проценките дека испораките на „белото злато“ ќе се намалат до 2025 година, при што Кина, САД и неколку јужноамерикански земји се обидуваат да најдат големи депозити за да ја задоволат растечката побарувачка.

Главниот финансиски директор на Џенерал Моторс, Пол А. Џејкобсон, им рече на инвеститорите во средината на јуни дека тие „веќе се соочуваат со ризикот“ од намален литиум, објаснувајќи дека GM купила удели во рударски потфати.

„Треба да имаме партнерства со луѓе кои можат да ни набават литиум во формата што ни треба“, рече Џејкобсон.

Брзањето за стекнување на белото злато е поттикнато и со планот за чиста енергија на претседателот Бајден, кој предвидува електричните возила да сочинуваат околу 50 отсто од сите продадени автомобили до 2030 година.

Администрацијата се заложи за инвестиција од 7,5 милијарди долари во станици за полнење електрични возила низ целата земја.

Томас Бенсон, геолог во корпорацијата Литиум Америкас, кој е коавтор на новата студија, очекува дека рударството во наоѓалиштето МекДермит Калдера би можело да започне до 2026 година.

Истражувачите од корпорацијата Lithium Americas, GNS Science и Државниот универзитет во Орегон објаснија дека уникатните услови на експлозијата на локацијата пред 16 милиони години создале идеални услови за формирање на честички богати со литиум.

Самата Невада беше големо наоѓалиште на литиум, но имаше противење на оваа локација, бидејќи конзерваторите, Индијанците, па дури и НАСА се обидоа да го блокираат ископувањето во областа.

Рудникот МекДермит Калдера се наоѓа веднаш до рудникот Такер Пас, кој беше сцена на протести на домородните племиња и бројни правни предизвици во последните три години.